İspanya'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in baş başa görüşmesinin ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi. Heyetlerarası görüşmenin ardından, iki ülke arasında stratejik anlaşmalar imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada Gazze'de ateşkes kararının kağıtta kalmaması gerektiğine vurgu yaptı. Erdoğan, "İspanya'nın Gazze tutunumunun henüz Filistin'i tanımayan ülkelere de örnek teşkil etmesini temenni ederim. Tanıma kararı çok mühimdir, bu tutum örnek olmalı" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle oldu:
"İSPANYA TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİNE DESTEK VERİYOR"
"20 milyar dolar hedefini yakalamaktayız. Hedefimiz 25 milyar Euro'ya ulaşmak. Daha fazla İspanyol yatırımcıyı ülkemizde görmek istiyoruz. Toplantılarda yapılan çalışmaların somut hale dönmesinin takipçisi olacağız.
İspanya hem müttefik olarak Türkiye'nin hem de NATO'nun güvenliğine destek veriyor. Bu katkının bazı NATO müttefikleri tarafından da örnek alınmasını temenni ediyorum. İspanya Türkiye'nin AB'ye katkılarını en iyi idrak eden dostlarımızdandır.
Bu tutumun önümüzdeki dönemde güçlenerek sürmesini devam ediyoruz. Sayın Sanchez ile Avrupa'da artan İslam düşmanlığını da görüştük. Bu tür meydan okumalarla mücadelede medeniyetler ittifakı önemli bir platformdur. İttifakın 20. kuruluş yıl dönümüne yaklaşırken, ileriye dönük neler yapabileceğimizi de ele aldık."
"KÜRESEL VİCDANIN HAREKETE GEÇİRİLMESİNDE SANCHEZ'İN ÖNEMLİ ROLÜ OLDU"
"Gazze başta olmak üzer Filistin topraklarında yer alan gelişmeler odağımızda yer aldı. İspanya'nın Gazze tutunumunun henüz Filistin'i tanımayan ülkelere de örnek teşkil etmesini temenni ederim.
Küresel vicdanın harekete geçirilmesinde Sanchez'in önemli rolü oldu. İspanya'nın Gazze tutunumunun henüz Filistin'i tanımayan ülkelere de örnek teşkil etmesini temenni ederim. Tanıma kararı çok mühimdir, bu tutum örnek olmalı."
"ABD VE BMGK İSRAİL'E GEREKLİ BASKIYI YAPMALI"
"Gazze için alınan kararlar önemli. Alınan kararlar kağıtta kalmamalı, uygulamaya geçmeli. Bu temaslarımız şu anda sürüyor. BM maalesef bu süreçte çok büyük yara aldı. Bu karar da İsrail tarafından uygulanma ve İsrail’in Filistin’de bildiğini okuma gayretiyle her an kendisini bitirmeye doğru götürüyor. ABD ve BMGK bu kararın arkasında durup İsrail’e gerekli baskıyı yapmalıdır. Bu süreç böyle devam etmeyecek. Temennimiz İsrail’in bu saldırılardan vazgeçmesi ve kalıcı barış zeminine gelinmesi. Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan kararın uygulanmasını da takip edeceğiz."
"UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE EGEMENLİĞİNE OLAN GÜÇLÜ DESTEĞİMİZİ TEYİT ETTİK"
"Rusya-Ukrayna savaşı da gündemimizde yer aldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan güçlü desteğimizi teyit ettik. Ukrayna için adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışın tesisinin müzakereler yoluyla mümkün olduğuna inandığımızı bir kez daha ifade ettik."
İSPANYA BAŞBAKANI PEDRO SANCHEZ: İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜM ACİL İHTİYAÇTIR
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Aramızdaki iş birliğini güvenlik ve savunma alanında sürdürmeye devam ediyoruz. Ülkemiz yapıcı yaklaşımın kararlı savunucusudur" ifadeleriyle Türkiye ile iyi ilişkilerin önemine dikkat çekti.
Sanchez İsrail'in Filistin işgali hakkında; "Gazze konusunda kalıcı ateşkes, insani yardımın girişi, rehinelerin serbest bırakılması gibi ortak görüşlerimizi paylaşıyoruz. Çok daha fazlasının yapılması gerekiyor. İki devletli çözüm gerekiyor. Acil bir ihtiyaçtır" diye konuştu.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle oldu:
"2021 yüksek düzeyli toplantısında yıllık 20 milyar dolar hedefine ulaşmayı belirlemiştik. Hala büyüme potansiyelimiz devam ediyor. Bundan sonraki zirvede 25 milyar Euro'ya çıkarmaya kararlıyız. Her iki tarafa da fayda sağlayan çok sayıda şirket var. Aramızdaki iş birliğini güvenlik ve savunma alanında sürdürmeye devam ediyoruz. Ülkemiz yapıcı yaklaşımın kararlı savunucusudur. Türkiye ile AB arasındaki bu rolümüzü sürdürmeye devam edeceğiz.
Enerji konusundaki anlaşmaları destekledik. Gümrük Birliği konusunda destekledik. İspanya ve Türkiye'nin kaygılarının paylaştığı temel uluslararası senaryolara değinmek istiyorum. Her iki ülke barış odaklı çalışmaya devam edecek.
Gazze konusunda kalıcı ateşkes, insani yardımın girişi, rehinelerin serbest bırakılması gibi ortak görüşlerimizi paylaşıyoruz. Çok daha fazlasının yapılması gerekiyor. İki devletli çözüm gerekiyor. Acil bir ihtiyaçtır.
Ukrayna'ya bakış açısı da birbirimize yakın. Önemli anlaşmalar imzalandı bu konuda.
İspanya kararlı bir şekilde Ukrayna ve Filistin'de barışı destekliyor. Son olarak aramızdaki kültürel ve bilimsel işbirliğine değinmek istiyorum. Bu alanda çok iyi ilişkileri sürdürmeye devam ediyoruz. Bu konuda da yapmış olduğumuz kültürel diyalog ve anlaşmayı 2025'te kutlayacağız. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
Çok farklı konuları ele aldık. İkili ilişkileri ele aldık. Ekonomi, bilimsel ve teknoloji, uzay alanı, ormanlar gibi... İlişkimizin dinamiğini geliştiren konualr olarak yansıyor."