Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanlığında 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Hukuk mesleklerine giriş sınavı ile hakim ve savcı yardımcılığı kurumunun hayata geçirileceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sistemin olumlu etkilerinin pratikte de görüleceğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adli Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı açıklamada sivil Anayasa vurgusu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, yeni Anayasa'nın önündeki en büyük engelin ön yargılar olduğunu vurgulayarak Türkiye'nin sivil Anayasa'ya hazır olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının satır başları şöyle oldu:

"YENİ ADLİ YILIN ÜLKEMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM"

"Adliyenin kapısını sonuna kadar adalete açmak için iş başı yaptığınız bu günde sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum. Yeni adli yılın; ülkemiz, milletimiz, avukatlarımız, hakimlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Asrın felaketini yaşadığımız 6 Şubat Depremlerinde hayatını kaybeden 206 yargı çalışanını buradan rahmetle anıyorum."

"UYUMUN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLARI MECLİSİMİZLE BİRLİKTE YERİNE GETİRECEĞİZ"

"Seçimlerde Ömer Kerkez beyefendi Yargıtay başkanı olarak seçildi. Kerkez'i canı gönülden tebrik ediyorum. Görevi devreden Mehmet Akarca'ya gayretleri için teşekkür ediyorum. Seçim atmosferinin geride bırakılmasını, yargımızın etkin işleyişi bakımından önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm yargı organların milletimizin adalet arayışına daha hızlı cevap verebilecek. Uyumun güçlendirilmesi için atılması gereken hukuki adımlar varsa Meclisimizle birlikte bunları yerine getireceğiz."

"MİLLETİMİZİN AYIRICI VASFI ADALETTİR"

"Toplumun huzuru, refahı ve güvenliği için vazgeçilmez kavramlar vardır. Bunların en başında adalet yer alır. Mahkeme salonlarımızın duvarında yazan 'Adalet mülkün temelidir' sözü devletin adaletle ayakta durduğunun delilidir. Bizim milletimizin ayırıcı vasfı adalettir."

"TOPLUMDA HUZURU SAĞLAMANIN YOLU ADALETTEN GEÇER"

"Farabi ise insanın biyolojik varlığının denge içerisinde yaratıldığını ifade etmektedir. Devlet ve toplum hayatında adaletin yerine dair benzer tespitlere rastlıyoruz. Özeti şudur; Devletin temel direği, varlık sebebi adalettir. Toplumda huzuru sağlamanın, insanı barış içinde yaşatmanın yolu yine adaletten geçer. Kanun, hukuk ve adalet birbiri ile bağlantılı kavramlar olmakla birlikte aynı manaya gelmez. Hukuk toplumun değerlerini koruyan kılavuzken adalet ise toplumun doğru tatbikinin ödülüdür."

"YARGININ TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ OLMASI İÇİN HER ALANDA TARİHİ NİTELİKTE ADIMLAR ATTIK"

"Aziz milletimizin takdiriyle ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlenirken 4 sütundan birini adalet olarak belirledik. Bir yandan milletin sofrasındaki ekmeği büyütüp refahı artırırken diğer yandan devlet ile vatandaş arasındaki bağı güçlendirdik. Adalet sistemimizin etkin, güvenilir, tarafsız ve bağımsız olması için her alanda tarihi nitelikte adımlar attık. Son 22 yılda attığımız yatırımlara, reformlara sizler yakinen biliyorsunuz."

Kadın müdür yardımcısının odasının kapısını kırdıran okul müdürü ile ilgili yeni gelişme Kadın müdür yardımcısının odasının kapısını kırdıran okul müdürü ile ilgili yeni gelişme

"BU YIL 2 YENİ UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRİYORUZ"

"Bu yıl 2 yeni uygulamayı hayata geçiriyoruz. Hukuk mesleklerine giriş sınavıdır. Hakim, savcı noter olacak kişilerin meslek ve niteliklerinin artırılmasını hedefliyoruz. Diğer uygulama ise hakim ve savcı yardımcılığı kurumudur. 3 yıllık bir modeli devreye alıyoruz. 1 yılı adalet akademisinde, diğer 2 yılı deneyimli hakim ve savcıların yanında olmak üzere hakim ve savcılarımız çok daha deneyimli olarak yetişecek. Müspet etkilerini pratikte de göreceğine inandığım sisteminin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum."

"VERİMLİLİĞİ ESAS ALAN SÜREÇLER OLUŞTURACAĞIZ"

"2024-2028 yıllarını kapsayan Türkiye Yargı Reformu belgemizi önümüzdeki süreçte milletimizle paylaşacağız. Her iki belgenin hazırlığında milletimizin insan hakları, adaletini göz önüne aldık. Makul süre öngörülebilir ve çözüm merkezli adalet olacak. Gerek kanun değişikliği, kolaylaştırılmış, verimliliği esas alan süreçler oluşturacağız."

"YENİ ANAYASA MESELESİNİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL ÖN YARGILARDIR"

"Yeni bir sivil anayasa. Türk demokrasisinini bunu yapabilecek imkan ve olgunluğa sahip olduğunu görüyoruz. Toplumumuzun farklı kesimlerinin bilgisini alarak ortak akılla süreci yürütme gayreti içindeyiz. Türkiye yeni bir anayasaya hazırdır. Yeni anayasa meselesinin önündeki en büyük engel ise önyargılardır."

"SORUNLARIMIZI TARTIŞARAK DEĞİL KONUŞARAK ÇÖZEBİLİRİZ"

"Biz yeni anayasaya sadece kuru bir hukuki belge olarak değil, haklarımızı, sorumluluklarımızı yer aldığı bir toplu sözleşme olarak bakıyoruz. Bu sürecin her adımında milletimizin iradesi yegane rehberimiz olacaktır. Ortak değerlerimiz etrafında kenetlenerek ülkemizi ileriye taşıyacak bir anayasa hazırlıyız. Bu konuda samimiyiz, kararlıyız. Diğer siyasi partilerin de aynı niyeti sergilemesini umuyoruz. Sorunlarımızı tartışarak değil konuşarak çözebiliriz."

"TÜRKİYE İLE İLGİLİ KARANLIK SENARYOLARA FİGÜRANLIK YAPANLARI MİLLET AFFETMEZ"

"Son günlerde altı harlanan nefret ve kavga siyasetinin ne demokrasimize ne de milletimize fayda sağlamadığını herkesin görmesi gerekiyor. Millete hakaret edenleri kahramanlaştıranlarını millet asla affetmez. Türkiye ile ilgili karanlık senaryolara figüranlık yapanları millet affetmez."

"MAHKEME KARARLARI HERKES İÇİN BAĞLAYICIDIR"

"Mahkeme kararları elbette herkes için bağlayıcıdır. Hukuk devleti olmak bunu gerektirir. Demokrasilerde hukukun çizdiği çerçevede, yargı kararları hakkında düşünceler söylenebilir, kararlar tartışılabilir. Geçtiğimiz dönem mahkemelerde 12 milyon dosyayla ilgili karar verildi. İnsanın olduğu her yerde hata olur yanlış olur. Önemli olan telafisi imkansız hasarlar oluşmadan bunun giderilmesidir. Ancak adalete karşı olan husumet kabul edilemez bir durumdur. Çoğu zaman hukuk bilgisi olmayan, ya da sınırlı kişiler tarafından koskoca bir camia örseleniyor. Hemen her gün bir kişi linç ediliyor ya da itibar suikastına uğruyor. Kimi zaman vergi rekortmeni şirketlerimiz, kimi zaman hakim savcılarımız oluyor."

"HAKSIZ ELEŞTİRİLER ADALET TOPLUMUNA ZARAR VERMEKTEDİR"

"Hukuki yollar tüketilmeden, karar kesinleşmeden yapılan haksız eleştiriler adalet toplumuna zarar vermektedir. Eksiklerimizi tabii ki söyleyeceğiz ama bunları yaparken adaletin tecellisi için yıpratmamaya dikkat edeceğiz. Bundan sonra da görevini bu yüksek şuurla sürdüreceğinden şüphemiz yoktur. Yargı mensuplarına da önemli sorumluluklar düşüyor. Yargımızın verdiği kararlarla yeni tartışmaları alevlendirmek yerine bunları söndürmesi gerektiğine inanıyoruz.

Yargıyı tahakküm amacıyla kullananların gerçek yüzünü 15 Temmuz'da gördük. Türkiye'yi asla bu sınamalarla bırakmamakta kararlıyız."
 

Editör: Merve Çoban