Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik gelişmelerini sahiplenerek, başkalarının ürettiği "ikinci el düşünceler" yerine, kendi özgün ve bağımsız projelerini hayata geçirdiğini vurguladı. Türkiye’nin küresel rekabette daha güçlü bir konumda olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye kimsenin müstemlekesi olmadığı gibi, yan sanayi fikirlerin ikinci el düşüncelerin üretildiği bir ülke de değildir" dedi. Bu sözler, Türkiye'nin sadece yerli üretime ve bağımsızlığa dayalı bir stratejiyle ilerlediğini ve dış müdahalelere karşı kararlı bir duruş sergilediğini ortaya koyuyor.
Bilimsel ilerlemeye karşı direniş ve sabotajlar
Erdoğan, Türkiye'nin savunma sanayii ve yerli üretim projelerinin karşılaştığı sabotajlara dikkat çekti. Özellikle, Togg elektrikli otomobil markası, KAAN, İHA ve SİHA projeleri gibi stratejik teknolojik atılımların, çeşitli iç ve dış unsurlar tarafından küçümsendiğini ve engellenmeye çalışıldığını söyledi. Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili Togg’un "fabrikası yok" diye eleştirilmesi, KAAN’ın "kalorifer peteği" benzetilmesi gibi olumsuz tutumların, halkın güvenini zedelemek ve milli projeleri baltalamak amacı taşıdığını ifade etti. Erdoğan, "İHA ve SİHA’ların her başarısında zaten sinir nöbeti geçirdiler" diyerek, bu tür eleştirilerin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri engellemeye yönelik olduğunu belirtti.
Erdoğan, özellikle ülke içinde, savunma sanayisi ve yerli üretim konusunda elde edilen başarıların arkasında duranların sıkça maruz kaldığı linç kampanyalarına da dikkat çekti. Bu engellemeler ve olumsuz bakış açıları, Türkiye'nin kendi teknolojilerini geliştirme yolundaki kararlılığını güçlendirdi.
Kuantum bilgisayar ve teknolojik ileriye dönük hedefler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kuantum bilgisayar teknolojisinde kaydettiği ilerlemeyi de gündeme getirdi. Bu alanda gerçekleştirilen devrim niteliğindeki atılım, sadece 15 ülkede bulunan kuantum bilgisayar teknolojisinin Türkiye’de de uygulanabilir hale gelmesiyle sonuçlandı. Türkiye’nin kuantum bilgisayar alanındaki adımları, ülkenin gelecekteki bilimsel ve teknolojik hedeflerini daha da ileriye taşıyacak önemli bir strateji olarak görülüyor. Erdoğan, bu alandaki gelişmelerin Türkiye'yi küresel düzeyde rekabetçi bir ülke yapacağına inandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuantum bilgisayar teknolojisinin sadece günümüzün en karmaşık problemlerini çözmekle kalmayıp, gelecekteki teknolojik atılımların da temelini oluşturacağını söyleyerek ayrıca, Türkiye'nin süper iletken çip üretim evini kurma hedefinin, kuantum bilgisayarlarının kapasitesini artıracak önemli bir adım olacağına vurgu yaptı. Bu stratejik gelişmelerin, Türkiye’nin bilimsel gücünü uluslararası alanda pekiştireceğini ifade eden Erdoğan, "Kuantum bilgisayarlar ile çok daha ileriye gitmeyi hedefliyoruz" diyerek, ülkenin teknoloji alanındaki yol haritasını da çizmiş oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemelerini engellemeye yönelik iç ve dış sabotajlara rağmen, ülkenin milli ve bağımsız bir şekilde ilerleyeceğini, bu yolda önemli bir yol kat edildiğini vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin bu stratejisiyle, küresel düzeyde daha güçlü bir oyuncu olacağına ve bilimsel, teknolojik başarılarının önünde hiçbir engelin duramayacağına inandığını söyledi.