DELİ GÖMLEĞİNİ ATALIM
Cumhuriyet, 101 yıl önce halk iradesini temel alarak kuruldu; ancak askerî müdahaleler ve darbe anayasaları bu ideali sınırladı. 1982 Anayasası, yüzlerce değişikliğe rağmen "darbe" ruhunu muhafaza ettiği için Türkiye’ye giydirilen bir “deli gömleği” hüviyeti kazandı. İdeolojik kaygılarla yazılan 1924 ve 1961 anayasaları ile 1980 darbesi sonrası hazırlanan 1982 Anayasası, halkın iradesine dayalı yönetim ilkesini zayıflattı.
ORTAK TALEP
Cumhuriyet’in temellerine dayanan yönetim anlayışı, halkın devleti şekillendirme ve yönlendirme hakkını esas alır; ancak "halk için halka rağmen" anlayışının önünü kapatamayan, askerî vesayete kapı aralayan bugünkü anayasa, sivil ve demokratik bir yönetim için yeterli görülmüyor.
TEMEL İLKE: HALK İRADESİ
Hukukçular, özgürlükleri güvence altına alan, halkın doğrudan yönetime katılımını mümkün kılan yeni bir anayasanın, Cumhuriyet’in kuruluş ilkelerine en uygun adım olacağı konusunda hemfikir. Cumhuriyet’in 101 yıllık mirası, Türkiye’de güçlü bir demokrasi özlemiyle anılırken halk iradesinin sandığın dışına taşarak tam anlamıyla hayata geçeceği bir düzen ihtiyacı, toplumun ortak talebi olarak öne çıkıyor.