Nobel ödüllü bilim insanı, MIT Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Brand Week kapsamında konuşma yapmak için Türkiye’ye geldi. Birçok basın mensubu ile görüşen Acemoğlu, Fatih Altaylı’ya röportaj verdi.
Fatih Altaylı'nın, “Aynı eğitim, aynı bilgi düzeyi, aynı Daron olarak Türkiye’de çalışıyor olsaydın Nobel alabilir miydin?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Alamazdım. Çünkü Türk Üniversiteleri özgür değil. Bir bilim insanına ne yapması gerektiğini söylerseniz o bilim insanı Nobel falan alamaz.”
DARON ACEMOĞLU KİMDİR?
Ekonomist Daron Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’da Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Agos gazetesine göre, 1988’de vefat eden babası Kevork Acemoğlu, Türkiye’de ticaret hukuku alanında tanınmış bir uzmandı. Annesi İrma Acemoğlu, 1991’de hayatını kaybetmeden önce Kadıköy Aramyan Uncuyan Okulu’nda müdürlük yapmış, aynı zamanda şair ve edebiyatçı olarak tanınmış bir isimdi.
Galatasaray Lisesi mezunu olan Acemoğlu, 1989'da York Üniversitesi’nde ekonomi lisansını tamamladı. 1990'da London School of Economics'te matematiksel ekonomi ve ekonometri alanında yüksek lisans, 1992'de ise ekonomi doktorası aldı. 1993 yılından itibaren ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) ekonomi profesörü olarak görev yapmaya başladı.
Ekonomi politikaları üzerine çalışmalarıyla tanınan Acemoğlu, uzun yıllardır Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte pek çok makaleye imza attı. Robinson ile birlikte kaleme aldığı "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri" (2006) ve "Ulusların Çöküşü" (2012) adlı kitapları ise büyük ilgi gördü. "Ulusların Çöküşü" kitabında, toplumların zenginleşebilmesi için siyasi dönüşümlerin gerekliliğine vurgu yaparak, Fransa, Japonya, Botsvana ve ABD gibi ülkelerde sıradan vatandaşların siyasal güce erişiminin kalkınmada kritik rol oynadığını savunuyor.
Röportajlarında, "demokrasi, siyasi kurumlar ile ekonomik büyüme" gibi konulara olan ilgisinin genç yaşta, darbeyle sarsılmış bir ülkede büyürken geliştiğini belirten Acemoğlu, bugün en çok atıf alan ekonomistler arasında yer alıyor. Ödülleri arasında Amerikan Ekonomi Derneği tarafından verilen John Bates Clark Madalyası da bulunuyorc