Tuğçe Huy / Muhabir
Sistem, ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlayarak çevre kirliliğini azaltacak ve ekonomiye önemli katkılar sunacak. Türkiye Çevre Ajansı'nın öncülüğünde yürütülen proje, 2025 yılı itibarıyla ülke genelinde uygulanacak.
DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ BAŞLIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin çevre ve ekonomi için önemli bir adım attığını belirterek Depozito Yönetim Sistemi'nin altyapı çalışmalarına başlandığını duyurdu. Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen proje, içecek ambalajlarının toplanması ve geri dönüşümüne odaklanacak. İlk olarak Sakarya'da başlatılacak sistem, yıl sonuna kadar ülke genelinde yaygınlaştırılacak.
520 MİLYON AVROLUK KATKI VE ÇEVRESEL FAYDALAR
Bakan Kurum, her yıl yaklaşık 30-35 milyon ton katı atık oluştuğunu ve bunun %20-25'ini içecek ambalajlarının oluşturduğunu belirtti. Yeni sistemin, ambalajların atık olmaktan çıkıp değerli birer kaynak haline dönüşmesini sağlayacağını vurguladı. "Sistem, 85 milyon vatandaşımıza hizmet verecek ve yıllık 520 milyon avroluk kazanç sağlayacak," diyen Kurum, 2025 yılında tüm Türkiye'de faaliyete geçeceğini ekledi.
TOBB VE TESK İLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Proje kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ile bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde, depozito iade noktalarından ambalajların toplanması, taşınması, doğrulanması ve geri kazanılması gibi süreçler tek çatı altında yürütülecek. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu sistem, çevremiz ve ekonomimiz için stratejik bir fırsat" dedi.
500 BİN TON ATIK GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILACAK
Hisarcıklıoğlu, sistemin tam kapasite çalıştığında yılda 500 bin ton atığın geri dönüştürülebileceğini belirtti. Ayrıca, plastik geri dönüşümüyle 1 milyon ton karbon salımının önlenebileceğini ve cam geri dönüşümünün enerji tüketimini %30 azaltabileceğini ifade etti. "Bu, sadece çevresel değil, ekonomik açıdan da büyük bir kazanımdır," dedi.
AMBALAJ ATIKLARI DEĞERLİ KAYNAKLARA DÖNÜŞÜYOR
Bakan Kurum, depozito işaretli ambalajların Darphane ve Damga Matbaası iş birliğiyle tescil edildiğini ve yaklaşık 20 milyar içeceğin bu ambalajlarla piyasaya sürüldüğünü aktardı. Yeni sistemle, ambalajların çevre kirliliği yaratmayacağını, aksine geri dönüşümle ekonomiye kazandırılacağını belirtti.
HEDEF: DAHA TEMİZ BİR TÜRKİYE
Proje, sokaklardan plajlara, parklardan ormanlara kadar geniş bir alanda çevre kirliliğini azaltmayı hedefliyor. Bakan Kurum, "2025 yılı itibarıyla depozito sisteminin ülke genelinde tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle çevresel ve ekonomik anlamda önemli bir başarıya imza atacağız," dedi.