6 Şubat Kahramanmaraş depreminin uyarısını 2 hafta öncesinden yaparak gündem olan Deprem Uzmanı ve Maden Teknolojisi ve Yer Bilimi Uzmanı Serkan İçelli, dün gece Marmara Denizi'nde 3,8 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından değerlendirmelerde bulundu.
'ÇOK FAZLA GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR'
Marmara Denizi'ndeki olası deprem konusunda çok fazla görüş ayrılığı olduğunu belirten İçelli, "Tabii bilim nedir tez, antitez ve sentez… Bunun en büyük sebebi batimetrik koşullardır. Batimetri, karadaki yüzey şekilleri, denizin altında girdiği zaman batimetri olarak tarif ediyoruz. Yüzeydeki dağ, tepe, ova, vadi gibi topografik özellikler deniz ya da okyanus altında olduğunda topografya değil, batimetri diyoruz. Eğer Marmara Denizi’nin içindeki fayların bulunduğu bölge karada olsaydı, paleosismolojik çalışmalar sonucunda kesine yakın bir bilgi sahibi olabilirdik. Bu nedenle Marmara Denizi içinde olacak deprem ve bu depremin büyüklüğü çok fazla kafa karışıklığına ve görüş ayrılıklarına sebep olmuştur" dedi.
ARTÇI SERİLERİ MARMARA'YI RAHATLATTI
Marmara Denizi'nde stresin azaldığını ifade eden İçelli şunları söyledi;
"1912’de Tekirdağ Mürefte’de Ganos fayı üzerinde 7.3 lük bir deprem olmuştu. Kocaeli Körfezi ve Tekirdağ arasında kalan Marmara Denizi içindeki enerji deşarjı burada başladı.
1935 yılında yaşanan Marmara Adası depremi ise bölgede adeta bir antidepresan etkisi yarattı. 1963'te Çınarcık çukurluğunda meydana gelen 6.4 lük deprem ve artçı serileri Marmara’yı büyük ölçüde rahatlattı. Burada stres azaldığı, gerilim boşaldığı için Marmara'daki 7 üzeri bir deprem ihtimali çok düşük. 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi, Kuzey Anadolu fayı üzerinde biriken 5 metrelik kayma birikimini boşalttı. KAF’ın Düzce bölümünün yırtılmasıyla ise KAF’ın batı bölümünde deşarj tamamlanmış oldu. Erzincan ile Marmara Denizi arasındaki bölüm tümüyle yırtılmış oldu."
'2023 DEPREMLERİ İNSANLARI HASSASLAŞTIRDI'
Serkan İçelli, dün gece yaşanan depremin önemsiz olduğunu ancak insanların 2023 yılında yaşanan felaketin ardından endişelendiğini söyledi. 1999 yılından beri Marmara Denizi'nde bu büyüklükte yüzlerce deprem olduğunu ifade eden İçelli, "En son 2019 da, Silivri açıklarında Kumburgaz bölümünün batı ucunda 5.8 büyüklüğünde bir deprem olmuştu ve dün gece yaşanan 3,8 büyüklüğündeki deprem bu kırılmanın doğu ucunda oldu. Aslında çok önemsenecek bir deprem olmamasına rağmen son yaşadığımız 2023 depremleri travması bizi çok hassaslaştırdı. 1999 7,4 gölcük depreminden sonra günümüze kadar Marmara Denizi'nde bu büyüklüklere yakın yüzlerce deprem oldu. Kumburgaz havzası, orta Marmara ve batı Marmara havzası içerisinde büyüklükleri maksimum 5.5-6.4 birkaç deprem olma olasılığı yüksektir. Bazı bilim insanlarının atladığı konu şudur; Son 112 yıl içerisinde en az 4 kez yırtılmış bir zonun toplam uzunluğunu alıp, 180 kilometre fayı komple tekrardan kırıyorlar. Peki hani deprem tekrarı 250 yıldı? 112 yılda Marmara'nın içinde yırtılan ve uzunluğu 140 kilometreden fazla olan segmentelerin turşusunu mu kuracaksınız?" dedi.
'7,6 DEPREM OLACAK DEMEK AKIL TUTULMASIDIR'
Bazı deprem uzmanlarının "İstanbul'da 7 ve üzeri deprem olacak" sözlerine de tepki gösteren İçelli, "Demode olmuş ya da tek başına bir parametre olarak kabul edilmesi saçmalık olan Wells and Coppersmith formülüne göre 180 kilometre fay yırtılırsa 7,6 deprem üretecek demek, akıl tutulmasıdır ve kime hizmet ettiği belli değildir. Kıyamet senaryolarının aksine 7 üzeri bir deprem mümkün değildir. Ancak şunu da belirteyim 6 moment ve üzeri sarsıntılar küçük deprem sayılmazlar. Marmara bölgesi ya da İstanbul’daki yapı stoğunu göz önüne aldığımızda çok büyük bir yıkım gerçekleşmese bile can kayıplarına neden olacak ve canımızı yakacaktır" dedi.
Öte yandan deprem uzmanı Serkan İçelli, İstanbul'da meydana gelebilecek 6,5 büyüklüğünde bir depremin hasar tahmini ilçe ilçe paylaştı;