Derin dondurucu temizliği, taze dondurulmuş yiyeceklerin muhafaza edilmesi ve sağlığımız açısından büyük önem taşımaktadır. Derin dondurucu temizliği ne yazık ki genelde mutfakta yapılacak işler listesinde en son da yer almaktadır.

Dondurucuya yerleştirdiğiniz yiyecekler güzel paketlenmediği takdirde bozulur. Ayrıca dondurucuda istenmeyen kokulara da neden olur. Özellikle et poşetleri güzel bir şekilde buzdolabı poşetine konulmazsa zamanla kokar.

Eğer derin dondurucunuzun kapağını açtığınızda burnunuza hoş olmayan kokular geliyorsa derinlemesine bir temizlik yapmanızın zamanı gelmiş demektir. Uzun süre buzdolabında bekletilen yiyecek kokuya neden olur. Bu nedenle de arada dondurucuyu temizlemek gerekmektedir. Derin dondurucuyu temizlemenin püf noktalarını sizler için araştırdık.

DONDURUCU TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

O X T E0 1593085269 8802

Dondurucuyu temizlemeden önce fişini çıkarın. Ardından içinde bulunan donmuş gıdaları güneşe maruz kalmayacak şekilde bir yere çıkarın.

Dondurucunun içinde yer alan buzlar eridikten sonra buz parçalarını bez yardımıyla çıkarın ve mutfağın lavabosunun içine koyun.

Dolabı temizlerken herhangi kesici bir alet kullanmayın. Dolabın içinde kalan eriyen suyu da bez yardımıyla alın.

Y Q9 E B 1593085313 6891

Bir kovanın içerisine su, sirke ve karbonat koyup silme işlemine geçin. Çok lekeli ise silme işlemini tekrarlayın.

Yapay zekâ mizahta insanları geride mi bıraktı? Yapay zekâ mizahta insanları geride mi bıraktı?

Daha sonra dondurucuyu kuru bez yardımıyla iyice kurutun. Elinizin geçmediği yerleri bir çubuk yardımıyla kurulayabilirsiniz.

- Derin dondurucu tamamen kuruduktan sonra bütün yiyecekleri düzenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Yerleştirdikten sonra buzdolabının fişini takmayı unutmayın.

DERİN DONDURUCU NE KADAR SÜREDE TEMİZLENMELİ?

3 M Pz C 1593083244 5367

  1. Derin dondurucunuzu hangi aralıklarla temizlemeniz sizin belirlemeniz gerekir. Ama dondurucuları en az yılda 2 defa temizlemeniz daha doğru olur. Yılda en az iki kez yapacağınız temizlikte derin dondurucunun tüm parçalarını yıkayarak detaylı bir şekilde temizlemeniz gerekir.
  2. Ayrıca dondurucuların ayda bir defa kontrol etmeli, saklama süresi sona eren, yanlış muhafaza nedeniyle bozulan yiyecekleri bekletmeden çıkarıp atmanız gerekiyor.
  3. Dondurucuyu pratik bir şekilde kullanmak isterseniz koyduğunuz gıdaların üzerine yaptığınız tarihlerini ve saklama sürelerini gösteren etiketler yapıştırabilirsiniz.
  4. Dondurucuları temizlerken dikkat etmeniz gereken püf noktalarından bazıları çok çabuk temizlemeniz gerektiğidir.
  5. Ayrıca temizlerken kesinlikle deterjan kullanmamalısınız. Karbonat ve sirke de iyi birer temizleyicidir. Dezenfekte etme özelliği olan sirke ve karbonat, bakteri ve mikropları yok eder.
  6. Dondurucunun içini sirkeli ya da karbonatlı su ile sildikten sonra mutlaka kuru bir bezle kurulayarak nemden arındırmalısınız.

.

Editör: Ela Duyar