LEYLA İLHAN-ÖZEL HABER

"Emeklilerin banka hesaplarına inceleme başlatıldı" iddiasına yalanlama "Emeklilerin banka hesaplarına inceleme başlatıldı" iddiasına yalanlama

İstanbul Çin Başkonsolosluğu önünde toplanan yüzlerce Uygur Türkü 5 Temmuz 2009’da Urumçi kentinde yaşanan katliam için bir araya geldi. Türk bayrağı ve Doğu Türkistan bayrağı taşıyan Doğu Türkistanlılar slogan atarak Çin yönetini protesto etti.

Ailelerinin hakkını arayan Doğu Türkistanlılar, “Yaşasın bağımsız Doğu Türkistan, Bir ülkedir uzakta, yaralıdır tuzakta, uzağında kalsak da gönlümüzde orası var, Türkistan Türk’ün ata yurdudur Türk kalacak, Doğu Türkistan ölüyor, dünya susuyor” yazılı pankartlar taşıdı.

Çin Başkonsolosluğu önünde toplanan kalabalık, “Urumçi' ye selam! Hak, hukuk, adalet, Doğu Türkistan’a hürriyet! Türkistan Türk’tür Türk kalacak! Kahrolsun hırsız Çin kahrolsun hırsız komünizm! İşgalci hırsız Çin Türkistan’dan defol! Yaşasın bağımsız Doğu Türkistan! Katliamın hesabi sorulacak” sloganlarını attı.  

ADALET ARAYIŞINI ÇİN KANLI BİR ŞEKİLDE BASTIRDI

Protestonun ardından basın açıklaması yapan Hidayet Oğuzhan ise, “Bundan 15 yıl önce 26 Haziran'da İşgalci Çin’in Shao Guan şehrinde ırkçı Çinlilerin, bir oyuncak fabrikasında zorla çalıştırılan Uygur işçilere saldırısı sonucu onlarca Uygur genç linç edilerek öldürüldü ve yüzlercesi yaralandı. Polis ise saldırganlara müdahale etmek yerine Uygur işçileri tutukladı. Bu olaylar üzerine 5 Temmuz'da Urumçi'de adalet isteyen on binlerce Doğu Türkistanlı barışçıl protestolar başlattı. Bu adalet arayışı, İşgalci Çin polis güçleri tarafından orantısız güç kullanılarak kanlı bir şekilde bastırıldı” ifadelerini kullandı.

Oğuzhan ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Binlerce insan öldürüldü ve on binlercesi tutuklandı. Adaleti ve insan onurunu hiçe sayarak zulüm ve göz yaşı üzerine bir düzen kuran işgalci Çin, terörizmi devletleştirerek Doğu Türkistan halkının hak arayışını bir kez daha en kanlı şekilde bastırdı. Bu elim olay, Doğu Türkistan'da yaşanan insanlık trajedisinin sadece bir kesitidir. Bugün, 15 yıl sonra, Doğu Türkistan halkı hala işgalci Çin hükümetinin uyguladığı sistematik baskı, zulüm ve soykırım politikaları ile karşı karşıyadır”

Öte yandan polis ekipleri konsolosluk önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Kalabalık ise protestonun ardınan dağıldı. Çin Başkonsolosluğu'ndan ise protestolara yönelik resmi bir açıklama yapılmadı. 

Kaynak: aslinda.com