BİLİM, TEKNOLOJİ

Domuz böbreği nakledilen adam öldü

Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakli gerçekleştirilen hasta iki ay sonra hayatını kaybetti. Doktorlar, Richard 'Rick' Slayman'ın domuz böbreği naklinden öldüğüne ilişkin bir veri olmadığını söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk insana domuz böbreği nakli ameliyatı bundan sadece iki ay önce gerçekleştirilmişti. Massachusetts hastanesindeki doktorlar, böbrek nakli olmayı bekleyen ve deney için gönüllü olan 62 yaşındaki Richard "Rick" Slayman'a mart ayında domuz böbreği takmıştı. O tarihte yaptıkları açıklamalarda doktorlar, domuz böbreğinin en az iki yıl dayanacağına inandıklarını söylüyordu.

Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği naklinin ilk alıcısı olan Slayman, iki ay sonra hayatını kaybetti. Ameliyatı gerçekleştiren hastane, ölüm sebebinin nakil olduğuna dair herhangi bir belirti olmadığını ileri sürüyor.

11 Mayıs Cumartesi günü Slayman'ın ailesi ve ameliyatı gerçekleştiren hastane ölümü doğruladı. Massachusetts hastanesindeki nakil ekibi yaptığı açıklamada derin üzüntü duyduğunu belirterek ailesine başsağlığı diledi.

DOMUZ BÖBREĞİ NAKLEDİLEN CANLI İLK İNSANDI 

Slayman, genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakli yapılan canlı ilk insandı. Daha önce, domuz böbrekleri bir deney olarak beyin ölümü gerçekleşen insanlara geçici olarak nakledilmişti. İki erkeğe ise domuz kalbi nakli yapılmıştı ancak ikisi de birkaç ay sonra ölmüştü. 

Slayman'a 2018 yılında hastanede böbrek nakli yapılmış ancak başarısızlık belirtileri görülmesi üzerine geçen yıl tekrar diyalize girmek zorunda kalmıştı. Diyaliz komplikasyonları ortaya çıkınca doktorları ona domuz böbreği naklini önerdi.

62 yaşında hayatını kaybeden Slayman'ın ailesi yaptığı açıklamada doktorlarına teşekkür etti. Açıklamada, "Ksenotransplantasyona (hayvandan insana nakil) öncülük eden muazzam çabaları, ailemize Rick'le birlikte yedi hafta daha kazandırdı ve bu süre zarfında edinilen anılarımız akıllarımızda ve kalplerimizde kalacak" dedi.

Ksenotransplantasyon uygulamaları son dönemlerde artmaya başladı. İngiltere ve ABD bu alanda öncülük ediyor. Nisan ayında, New Jersey eyaletinde yaşayan Lisa Pisano adındaki kadına genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreğinin yanı sıra kalbinin atmasını sağlamak için mekanik bir pompa takıldı.

Ksenotransplantasyon, insan hastaların hayvanlardan alınan hücreler, dokular veya organlarla iyileştirilmesi anlamına gelir. Yani daha basit ifadeyle, 'hayvandan insana doku veya organ nakli' demek. Bu tür çalışmalar uzun yıllardır başarısızlıkla sonuçlandı çünkü insan bağışıklık sistemi yabancı hayvan dokusunu anında yok etmekteydi. Son zamanlardaki girişimlerde, organları insanlara daha çok benzeyecek şekilde değiştirilen domuzlar yer alıyor.