Bir uçak, Güney Pasifik Okyanusu üzerinde yüksek hızda bir yörüngeden Dünya atmosferine yeniden giriş yapan bir uzay aracının ilk fotoğrafını yakaladı. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Cluster uydu grubunun ilk uydusu olan Salsa, 8 Eylül'de Dünya'ya son yolculuğuna çıktı. 2000 yılında fırlatılan dört uydu, zamanını yörüngede geçirdi ve gezegenin manyetik alanında dalgalanarak Güneş ile Dünya arasındaki etkileşimleri inceledi.
HAYVANLARIN ZARAR GÖRMESİNİ ENGELLEMENMESİ HEDEFLEDİ
ESA'nın açıklamasına göre, "Cluster, Dünya etrafında formasyonda uçan dört uzay aracının bir takımıdır. Güneş rüzgarının gezegenimizi üç boyutlu olarak nasıl etkilediğine dair daha önce hiç görülmemiş en detaylı bilgileri iletir."
Uydu fırlatıldığında uzay çöpü yönetmelikleri bugünkü kadar sıkı değildi ve uzay aracının "doğal" bir şekilde düşmesi bekleniyordu; bu da düşüşünün nereye olacağını kontrol etmenin zor olduğu anlamına geliyordu. Ancak bu durum ideal değildir, bu yüzden ajans, misyonunun sonuna yaklaşırken uydunun yörüngesini izledi ve okyanusun üzerindeki atmosferin içine yönlendirmek için kursunu ayarladı. Böylece, reentry sırasında hayatta kalan herhangi bir parçanın insanların veya hayvanların zarar görmesini engellemesi hedeflendi.
EN DÜŞÜK RİSKİ TAŞIYORDU
ESA Operasyon Direktörü Rolf Densing, “Salsa'nın yeniden girişi her zaman çok düşük risk taşıyordu, ancak riskleri daha da azaltmak ve ESA'nın Sıfır Atık yaklaşımına olan bağlılığımızı göstermek istedik" dedi. “Salsa ve diğer üç Cluster uydu grubunun atmosferde nasıl ve ne zaman yanacağını inceleyerek, yeniden giriş bilimi hakkında çok şey öğreniyoruz. Bu bilgileri, diğer uyduların yaşam döngülerinin sonunda uygulamak umudundayız.”