GÜNDEM

Dünyanın gündemi çağrı cihazı saldırısı! Peki Türkiye'de benzer şekilde saldırı olabilir mi?

Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarına düzenlenen saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti, 3 bine yakın kişi yaralanırken, Türkiye'de benzer bir risk olup olmadığına dair açıklama yapan Bakan Uraloğlu, "Çağrı cihazları Türkiye'de kullanılmıyor, bu yüzden bir tehdit söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

İsrail’in Lübnan’da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarına yönelik düzenlediği siber saldırıda 9 kişi hayatını kaybederken, 3 bine yakın kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, saldırıda yaralananların çoğunun el veya karın bölgesinden zarar gördüğünü açıkladı. Saldırının, İsrail’in istihbarat teşkilatı MOSSAD tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. İddiaya göre, Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazlarının pillerine patlayıcı yerleştirildi ve cihazlar eş zamanlı olarak patlatıldı.

TÜRKİYE'DE BENZER ŞEKİLDE SALDIRI OLABİLİR Mİ?

Lübnan’da yaşanan olayın ardından Türkiye’de de benzer bir saldırının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusu gündeme geldi. Bu soruya yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de çağrı cihazlarının neredeyse hiç kullanılmadığını ve bu nedenle benzer bir riskin olmadığını belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye’de çağrı cihazları özelinde bir tehdit bulunmadığını net bir şekilde söyleyebilirim” dedi.

"CEP TELEFONLARI DAHA YAYGIN"

Bakan Uraloğlu, cep telefonlarının gelişmesiyle birlikte çağrı cihazlarının artık kullanılmadığını vurguladı. Mobil cihazların takibi kolay olduğu için bazı örgütlerin çağrı cihazlarını tercih ettiğini belirten Uraloğlu, “Bu cihazların takibi daha zor, bu nedenle Lübnan’daki saldırının Hizbullah’ın bu cihazları kullanmasından kaynaklandığını düşünüyoruz” diye konuştu. Türkiye'de ise bu cihazların yaygın olmaması dolayısıyla bir tehdit oluşturmadığını dile getirdi.

SİBER GÜVENLİK ÇALIŞMALARI

Bakan Uraloğlu, siber güvenlik uzmanlarıyla saldırıyı incelediklerini ve cihazlara yerleştirilen patlayıcıların senkronize bir şekilde patlatılmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye'de siber güvenlik alanında yapılan çalışmalara dikkat çekerek, "Türkiye’de bu tür saldırılara karşı güçlü bir savunmamız var. Dünyada siber güvenlik açısından ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz" açıklamasında bulundu.

Türkiye’de siber güvenlik önlemlerinin sürekli olarak geliştirildiğini ifade eden Uraloğlu, vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini, ancak yine de bu alanda yapılacak çok iş olduğunu sözlerine ekledi.