POLİTİKA

Efkan Ala: Sivil anayasa, sistem değişikliği tartışmalarını sonlandıracak temel enstrümandır

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, sistem değişikliği tartışmalarını sonlandıracak temel enstrümanın, bitirilmiş bir anayasal sistem olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugünden itibaren yeni yasama yılına başlıyor.  Meclis'te konuşulacak ve gündemin öne çıkan başlıklarından biri de yeni anayasa çalışmaları olarak karşımıza çıkıyor.

KURTULMUŞ'TAN YENİ ANAYASA GÖRÜŞMELERİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis tatile girmeden önce Meclis'te grubu olan siyasi partilerle yeni anayasa çalışmaları hakkında görüşmeler yapmış, Meclis tatile girince de yeni yasama yılında çalışmaların devam edeceğini ve 1980 Askeri Darbesi'nin bir ürünü olan 1982 Anayasası'ndan sivil bir anayasaya geçiş süreci hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

"ANA BAŞLIKLARDAN BİRİ OLACAK"

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala da yeni anayasa gündeminin, bu yıl ana başlıklardan biri olacağını belirterek "Hem Meclisin hem siyasetin hem toplumun gündeminde olacaktır. Çünkü yapısal reformları, demokrasiyi garantiye alacak olan anayasa değişikliğidir. Hem dışarıdaki hem içerideki piyasalarda, Türkiye'nin sürdürülebilir bir ekonomi, siyasal iklime ve demokrasiye sahip olduğunun temel belgesi anayasa, sivil bir anayasa olacaktır." ifadelerini kullandı.

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMALARINI SONLANDIRACAK TEMEL ENSTRÜMAN

Sistem değişikliği tartışmalarının sonlandırılmasının temel enstrümanının sivil bir anayasa olduğunu belirten Efkan Ala ,"Siyasal istikrarın en temel enstrümanı artık tartışması bitirilmiş bir anayasal sistemdir." dedi.

"AK PARTİ'NİN KURULUŞUNDAN İTİBAREN ORTAYA KOYDUĞU TEMEL SİYASAL HEDEF"

Efkan Ala, sivil bir anayasanın AK Parti'nin kuruluşundan itibaren ortaya koyduğu temel siyasal hedeflerden biri olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti, "Şimdi de anayasa konusunda çalışıyoruz. Çalıştaylar da yapılacak. Mecliste görüşmeler yapılıyor, yapılacak. Bu, toplumun bütün kesimlerinin meselesidir. Topluma mal etmek gerekir. Biz de AK Parti olarak bu çalışmaları yürütüyoruz. Meclis Başkanımız, Meclisteki siyasal partilerle görüşecek, onları ziyaret edecek. Biz de Cumhur İttifakı olarak da değerlendirmelerimizi yapacağız ve bir araya gelip yine bu konuları bu sene detaylandıracağız."

"YENİ ANAYASA SÜRECİNDE SİVİL PROSEDÜR"

Yeni anayasa sürecini "Sivil prosedür"olarak işletmek istediklerini belirten Efkan Ala,sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Tartışmadan, konuşmadan sadece metni ortaya çıkarmak, metin yazmak eski tarz bir yöntemdi ama o metinler bizde var. Eskiden öyle çalışılıyordu. Şimdi sivil bir yöntemle önce tarafları bir araya getirelim, çalıştaylar düzenleyelim, konuşalım, sözü tüketelim ondan sonra da oradan ortaya çıkacak sonucu metne dönüştürelim ve birlikte onun üzerinde yine müzakere edelim. Müzakereci bir demokrasi anlayışıyla sistemi, prosedürü yürütelim istiyoruz. Biz masanın etrafına önce metni yazarak davet etmek yerine önce konuşalım, sonra Türkiye konuşsun, ondan sonra ortaya çıkan sonuç metne dökülsün. Zaten sivil anayasanın ruhunda bu var, bu olmalı. Yani prosedürü de sivil olmalı."

"YAPIM SÜRECİ METNİ KADAR ÖNEMLİDİR"

Efkan Ala, bir anayasanın yapım sürecinin, metni kadar önemli olduğunu vurgulayıp, "Anayasanın ruhu da onu yapma iklimiyle birlikte oluşur. Müzakereci olsun, kabul edenler etsin, itiraz edenler itirazlarını ortaya koyabilsinler. Meclis'te kabul edildiği ya da halkoyuna sunulduğu zaman onaylayanların onayı, onaylamayanların da rızası kazanılmış olsun." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN KAZANIMI OLUR"

Efkan Ala, anayasa tartışmalarının artık siyasi gündemin dışına demokratik yollarla çıkarılması, prosedürlere uyarak, oluşturulacak, kabul edilecek bir anayasayla mümkün olduğunun altını çizerek, "O da Türkiye'nin en büyük kazanımı olur." ifadesini kullandı.