ABD'nin güney komşusu Meksika’daki çeteler, hammaddeleri de ülkelerinde üretmek için harekete geçti. Kartel elemanları ülkelerindeki üniversite kampüslerine giderek kimya öğrencilerini işe almaya çalışıyor.
BAĞIMLILIK İÇİN FENTANİL ÜRETECEKLER
Meksika’daki uyuşturucu kartelleri, kullanıcıların bağımlı hale gelmesi için daha güçlü fentanil üretmek için uğraşıyor. Bunun için de üst düzey kimya bilgisine sahip çalışanlara ihtiyaçları var.
Kartel üyeleri üniversite kampüslerine giderek kimya öğrencilerini işe almaya çalışıyor.
ÖĞRENCİLERE YÜKSEK MAAŞ VAADİ
Hedefteki öğrenciler, daha yüksek maaşlar ve büyük paralar kazanma vaadiyle kartellerin tekliflerine ilgi gösteriyor.
Meksikalı bir kimya öğrencisi, kartel üyelerinin kendisine aylık 800 dolar maaş teklif ettiğini, bunun ise mezunların kazandığı paranın iki katına yakın olduğunu belirtti.
Karteller, fentanil üretiminde kullanabilecekleri deneyimli kimya bilgisine sahip çalışanlar arayışında. Fentanil üreticileri, karteller tarafından "aşçı" olarak adlandırılıyor ve bu kişilerin görevleri, uyuşturucunun etkisini artırmak ve yeni formüller geliştirmek.
ÖĞRENCİLER DERSLERE YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR
Meksikalı kimya profesörleri, bazı öğrencilerin sadece uyuşturucu üretme becerilerini öğrenmek amacıyla derslere kaydolduklarını iddia ediyor. Kimya öğretim üyeleri, bu öğrencilerin aslında uyuşturucu yapma amacıyla ders aldığından endişeleniyor.
KİMYA PROFESÖRLERİ DE ÜRETİME ALINIYOR
Bir hacker grubunun sızdırdığı 2020 tarihli Meksika istihbarat raporuna göre, Sinaloa Karteli, salgın nedeniyle tedarik zincirlerinin yavaşlamasının ardından, kimya profesörlerini fentanil üretmek için işe almış.
Profesörlerin işe alınma nedeni, Çin’den ithal edilen hammaddeleri sentezleyebilecek bilgiye sahip olmaları. Bu durum, fentanil üretiminde kartellerin daha bağımsız hale gelmelerine yol açabilir.
FENTANİL KRİZİNİN YENİ BOYUTU
ABD, kartellerin başarılı olması halinde fentanil üretiminde ileri boyutlara taşınabilecekleri konusunda uyarıyor.
ABD'deki fentanil krizi, her yıl binlerce can alırken 2023'te yalnızca 107 bin 543 kişinin aşırı dozdan öldüğü tahmin ediliyor.
Bu ölümlerden 74 bin 702'sinin fentanil ve diğer sentetik opioidler nedeniyle gerçekleştiği belirtiliyor.
Önceki günlerde fentanil kriziyle mücadele stratejisini açıklayan Donald Trump, uyuşturucunun hammaddelerinin üretildiği Çin ve nihai ürünün yapıldığı Meksika'ya dikkat çekmişti.
Meksika'daki kartellerin kimya öğrencileri ve profesörlere yönelmesi, Breaking Bad dizisinin kurgusal bir hikâye olmaktan çıkarak, gerçek hayatta tehlikeli bir boyut kazandığını gösteriyor.