Gökhan Erek / Muhabir

Türkiye, 1980 askeri darbesinin kalıntısı olan 1982 Anayasası’ndan kurtulmak ve sivil bir anayasa yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi  (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ise siyasi partilere yaptığı ziyaretler ile yoğun bir anayasa mesaisi yürütüyor.

ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ

Kamuoyu tarafından merak edilen hususlardan biri de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in CHP Genel Merkezi’nde yaptıkları görüşmede yeni anayasa ile ilgili neler konuştukları konusu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan G20'de diplomasi trafiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan G20'de diplomasi trafiği

Gazeteci Fatih Altaylı ise Youtube kanalından yaptığı yayında Erdoğan-Özel Görüşmesi’nden sonra Özel ile anayasa ve konuşulan diğer konular hakkında görüştüğünü söyledi. 

YENİ ANAYASA MASASI

Altaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel ile yaptığı görüşme sırasında birkaç kere lafı anayasaya getirip, Türkiye’nin yeni bir sivil anayasaya ihtiyaç duyduğunu söylediğini ve yeni anayasa ile ilgili bir masaya oturmaktan bahsettiğini aktardı. 

“SADECE SEÇMEN O MASAYA OTURTABİLİR”

Altaylı, Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a anayasa ile ilgili cevabını ise şu şekilde aktardı, “Ben 17 milyon küsür oy almış bir partinin lideriyim. Özgür Özel olarak o masaya otururum ama ben o sandalyeye oturduğum zaman 16 milyon 999 bin 999 kişi ayakta kalır. Benim o masaya oturmamı, o insanlar istemiyor. Benim seçmenim istemiyor. Eğer onların ayakta kalmasını istemiyorsanız, benim masaya oturmamı istiyorsanız sizin yapmanız gereken şu; bize oy veren insanlara  anayasaya saygılı olduğunuzu kanıtlamanız lazım. Eğer siz anayasaya uymayacaksınız, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayacaksınız, anayasa sadece kağıt üzerinde yazılı bir metin olup uygulanmayan, iktidar partisinin uymak zorunda hissetmediği metin olacaksa eğer; anayasaya gerek yok ki. Uymadığınız bir anayasanın değişikliğini niye yapmak istiyorsunuz? Eğer bizim o masaya oturmamızı istiyorsanız; özellikle de muhalif şeçmeni, size oy vermeyen seçmeni bundan böyle anayasaya saygılı olacağınıza ikna edecek adımlar atın. Beni anayasa görüşmelerine siz veya partim değil ancak seçmen oturtabilir. Seçmen anayasa değişikliği konusunda ikna olmadan masaya oturamam, oturmam.  Bugün Türkiye’de sokağa çıktığınız zaman zaten kimsenin anayasa ile ilgili bir önceliği yok. Türkiye’nin bir anayasa değiştirme önceliği yok. Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu sorunlar anayasadan kaynaklanan sorunlar da değil ya da anayasanın değişmemesinden kaynaklanan sorunlar da değil.”

“BAŞARILI SINAV VERMEDİLER”

Altaylı, Özel’in anayasa ile ilgili cevabının güzel bir yaklaşım olduğunu belirterek, “Gerçekten AK Parti ve koalisyonun ortakları özellikle MHP anayasa konusunda pek de başarılı bir sınav vermediler.” şeklinde konuştu. 

“BİZ SADECE ANAYASA İÇİN BİR ARAYA GELMİYORUZ”

Altaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel’in anayasa ile ilgili yorumuna verdiği cevabı ise şu şekilde aktardı, “O zaman şöyle yapalım: bu görüşmeleri sürdürelim, bu tek görüşmelik bir madde değil. Biz sadece anayasa için bir araya gelmiyoruz. Diyalog kapısını açık tutalım. Farklı konularda da birbirimizle görüş alışverişinde bulunabiliriz. O yüzden de anayasa konusunda anlaşamıyorsak; anlaşmayız ama anlaşabileceğimiz başka meseleler varsa ve başka konularda işbirliği yapabileceksek onları konuşmaya devam edebiliriz.”

ÖZEL’İN NEGATİF YAKLAŞIMINA ERDOĞAN NE TEPKİ VERDİ?

Altaylı, Özel’in yeni anayasa ile ilgili negatif bir şekilde yaptığı başlangıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisini ise şu şekilde aktardı, “Bozulma,  gönül koyma gönül kırıklığı hissetmedim.”

Muhabir: Gökhan Erek