Avukatlar, Suriye’de yetkililerle gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından yaptıkları yazılı açıklamada, müvekkilleri adına 2017 yılında UCM’ye başvuru yaptıklarını belirtti. Başvuru, Suriye’deki Baas rejimi tarafından işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçları kapsıyor.
İki Bine Yakın Mağdurun Dosyası Hazırlandı
Sönmez ve Gökdemir, Suriye, Türkiye, Ürdün ve Avrupa’daki ülkelerde yaklaşık 2 bine yakın mağdur ve mağdur yakınıyla görüşerek detaylı dosyalar hazırladıklarını açıkladı. Ancak, Suriye’deki savaş koşulları nedeniyle UCM’deki dosyaların açık durumda bekletildiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, "8 Aralık 2024’te Beşşar Esed rejiminin düşmesiyle, Baas rejiminin insanlığa karşı işlediği suçlar ve savaş suçları dünya kamuoyunun önüne tüm gerçekliğiyle serildi. Sednaya Hapishanesi ve diğer cezaevlerinden, toplu mezarlardan çıkan deliller, sorgu merkezlerinden kurtarılan tanık ifadeleri ve yüz binlerce belge günlerdir dünya medyasında yer alıyor." ifadelerine yer verildi.
UCM’ye Çağrı: “Tutuklama Kararı Çıkarılsın”
UCM Savcısı'na seslenen avukatlar, mevcut dosyalarına dayanarak Beşşar Esed ve 17 üst düzey yetkili hakkında acil tutuklama kararı çıkarılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, UCM’den Suriye’ye bir heyet gönderilmesi ve yerinde inceleme yapılması talep edildi.
“Son yılların en korkunç sistematik işkencelerinin, tecavüzlerin, kimyasal ve kitle imha silahlarının kullanıldığı bu savaşta, suçluların yargılanması ve mağdurların adalete erişimi sağlanmalıdır.” denildi.
Mağdurlara Çağrı: “UCM’ye Bireysel Başvuru Yapın”
Sönmez ve Gökdemir, Suriye’deki diğer mağdurları, UCM’ye bireysel başvurular yaparak mevcut dosyalara müdahil olmaya davet etti. Ayrıca, mağdurlara yardımcı olmak için Suriye’deki hukukçular ve yetkili kurumlarla temas halinde olduklarını ifade ettiler.
Avukatlar, suçlara ilişkin bilgi, belge ve delilleri elinde bulunduran kişileri bu materyalleri UCM’ye sunmaları için teşvik etti.
Esed ve Suçlular İçin Hollanda’da Adımlar Atılacak
Şam’daki Adliye Sarayı önünde bir basın açıklaması yapan Gülden Sönmez, Suriye’de 10 günlük bir inceleme programı yürüttüklerini belirtti. “Mağdurlarla birebir görüştük, yaşananları yerinde inceledik.” dedi.
Sönmez, incelemelerin ardından İstanbul’a döneceklerini ve uluslararası hukukçulardan oluşan bir heyetle Hollanda’da girişimlerde bulunacaklarını söyledi. “Esed ve diğer suçluların yakalanması için somut adımlar atacağız.” ifadelerini kullandı.