CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in 'terör soruşturması' kapsamında gözaltına alınmasının akabinde vatandaşlar Esenyurt Belediyesi'ne kayyum (kayyım) atanıp atanmayacağını araştırmaya başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ahmet Özer'in "terör örgütü mensup olduğu belirlenen 694 farklı tekil kişi ve terör örgütü sözde yöneticilerinden Remzi Kartal ile 14 kez iletişime geçtiği" gerçeğini gözler önüne serdi.
Bu gelişmenin ardından birçok kişi internet üzerinen araştırma yapmaya başladı. Peki Esenyurt Belediyesi'ne kayyum atanacak mı? Belediyelere nasıl kayyım atanır? İşte konuya ilişkin detaylar...
ESENYURT BELEDİYESİ'NE KAYYUM ATANACAK MI?
Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in sabah saatlerinde evinden gözaltına alındığı açıklandı. Öte yandan Esenyurt Belediyesi önünde de çok sayıda polisin olduğu bildirildi. Ahmet Özer'in evinde ve belediyede arama işlemleri sabah saatlerinde gerçekleştirildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK/KCK terör örgütünün mensup ve faaliyetlerinin tespit edilmesine yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in gözaltına alındığını bildirdi. Bu gelişmenin ardından Esenyurt Belediyesi'ne kayyum atanıp atanmayacağı henüz net değil. Konuya ilişkin resmi açıklama yapıldığında haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz.
BELEDİYELERE KAYYIM NASIL ATANIR?
OHAL kapsamında çıkarılan 674 sayılı KHK ile, bazı belediyelerde başkan, başkan vekili ve meclis üyesi atama usullerinde değişiklikler gerçekleştirildi. Kamuoyunda “belediyelere kayyım atama” olarak bilinen bu düzenleme, belirli sebeplerle görevden uzaklaştırılan, tutuklanan ya da kamu hizmetinden men edilen belediye başkanları veya meclis üyeleri için geçerli.
674 sayılı KHK ile getirilen düzenleme, terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle işlemlerle karşılaşan belediye başkanları, başkan vekilleri ve meclis üyeleri için yerlerine yapılacak atamaları belirli hale getiriyor. Diğer durumlarda ise atama usullerinde herhangi bir değişiklik yapılmamış.
Bu düzenleme ile bazı durumlarda, belediye başkanı, başkan vekili ve meclis üyeleri yerine dışarıdan atama yapılabilmesi öngörülüyor. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda yapılan değişiklikler doğrultusunda, terör suçları nedeniyle görevden uzaklaştırılan, tutuklanan veya kamu hizmetinden men edilen belediye başkanları ve meclis üyeleri için atamalar, büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde ise vali tarafından gerçekleştirilecek.