BİLİM, TEKNOLOJİ

Everest Dağı bildiğimiz gibi değil! İşte büyüme sebebi...

Himalaya Dağları'nın en yüksek zirvesi olan Everest Dağı'nın büyüme sebebi, yeni bir araştırmayla ortaya kondu. 8,849 metre yüksekliğiyle Everest, etrafındaki diğer zirvelerden önemli ölçüde daha yüksektir.

Himalaya Dağları’ndaki zirveler arasında en yüksek olanı, tam 8,849 metre (29,032 feet) ile Everest Dağı'dır. Everest, 238 metre (781 feet) ile en yakın rakibi K2'den belirgin bir şekilde daha yüksektir. Yeni araştırmalara göre, bu yüksekliğin kaynağı, dağın çevresindeki erozyon süreçleriyle etkileşimde bulunan bir yüksek rakım nehir ağıdır.

YÜZ MİLYARLARCA TON KAYAYI YOK ETTİ

Everest'in zirvesini yukarı iten etkenler arasında, doğusundaki Arun Nehri'nin derin bir vadi açarak yüz milyarlarca ton kayayı yok etmesi yer alıyor. Bu erozyon, "izostatik rebound" adı verilen bir süreci tetikliyor; bu süreç, yer kabuğunun üzerindeki yükün azalmasıyla yer altındaki erimiş maddenin baskısının artmasına yol açıyor. Araştırma yazarlarından Dr. Xu Han, "Arun Nehri'nin erozyonu ile yer kabuğunun yukarıdan uyguladığı baskı, Everest'i daha da yukarı itiyor" diyor.

SIRALAMADA DEĞİŞTİ

Everest, şu anda yılda yaklaşık 2 milimetre (0.08 inç) büyüyerek, son 89,000 yılda 15 ile 50 metre (49 ila 164 feet) arasında bir yükseklik kazanmış durumda. Araştırmacılar, bu olayın sadece Everest'i değil, Lhotse ve Makalu gibi diğer zirveleri de etkilediğini, bu dağların yüksekliklerini artırarak dünyanın en yüksek zirvelerinin sıralamasında dördüncü ve beşinci sıraya yükseldiğini belirtiyor.