Evlilikte mutsuzluğun sebepleri

1- Aile büyükleri ile aynı evde oturma. Bazı gençler, evlenmek istedikleri kişilerin aileleri konusunda uyarıda bulunmak isteyenlere şöyle bir cevap verirler: “Ben onun ailesiyle değil, kendisiyle evleniyorum. Ailesinden bana ne.” Bu düşünceyle evlilik hayatına başlayanları acı sürprizler bekler. Kadın da erkek de, nikâh defterini imzalarken, aynı zamanda yeni bir aileyle de iç içe yaşamayı kabul etmiş demektir.
2- Eşler arasındaki sorunlar. Evlilikte lik. Cinsel uyumsuzluk evlilikte önemli bir sorun. 
3- Alkol, uyuşturucu madde ve kumar gibi alışkanlıklar. Eğer eşlerden birisi bu tür bir alışkanlık içinde ise; bunlar maddî mânevî sosyal ve ailevî iletişim sorunlarına yol açabildiğinden evliliğin güzelliği bozulmaktadır. Bu durumların varlığı, çoğunlukla boşanmalara yol açabilmektedir. Geçmişten gelen birikmiş sorunların ve günlük mutsuzlukların çözümünü bu tür zararlı alışkanlıklarda değil uzman yardımında aramak gerekir.
4- Eşin evi terk etmesi ya da başka biriyle yaşamaya başlaması. 
5 - Aldatma. 
6 - Dayak ve küçük düşürücü davranış ve hareketler. 
7- Eşlerin birbirine yeteri kadar zaman ayıramaması. Mümkün olduğunca eşinize zaman ayırın. Evde beraber olduğunuzda zamanınızı Tv ya da bilgisayar başında geçirmeyin. Aynı çatı altında iki yabancı insan olmayın. Bilhassa hobileriniz uğruna eşinize olan ilginizi ve dolayısıyla mutluluğunuzu gölgelemeyin.
8 - İşkolik bir eşe sahip olma. 
9- Eşlerin kişilik yapılarının birbirine uymaması…
10 - Kültür farkları. Eşlerin farklı dünya görüşleri, mizaç ve huylarının uyuşmaması, ailede huzuru etkileyen önemli faktörlerdir. Çünkü aile mutluluğu farklı renkler, farklı düşünceler ve farklı değerlendirmeler üzerine kurulur. Bunu da ailenin güzelliği olarak görmek gerekir.
11- Ekonomik nedenler, eşin işsiz kalması.  Ailede geçim sıkıntısı zaman zaman olabilir ve bundan dolayı da problemler yaşanır. Bu noktada evin ihtiyaçları giderilmesi için gereken yapılmalı, kimse kimseyi üzmemelidir. Zira bozulan sağlık ve aile mutluluğu daha önemlidir. 
12- Aşırı kıskançlık. Bazı kıskançlıklar ve dedikodular aile huzurunu gölgeler. Bu gibi durumlarda tek yanlı olunmamalıdır. Hemen karar verilmemeli, işin kaynağı iyi araştırılmalıdır. Bazen aslı olmayan bir konudaki tartışma, ailenin huzurunu tehlikeye sokar, dış etkilere karşı bu denli savunmasız olunmamalı. 
13- Ailede psikolojik sorunlar. Ailede fertlerin psikolojik sorunlarına dikkat edilmelidir.  Anormal davranış sergileyen aile fertleri,  hiç vakit geçirmeden tedavi edilmelidir.
14- Bencillik. Günümüz insanı bencil. “Benmerkezci”, maddî çıkarları ön planda tutan, iş, kariyer, para gibi maddesel gereçler, yeni neslin olmazsa olmazları arasında. Dolayısıyla inanç, ibadet ve güzel ahlak…  Sevgi, saygı,  hoşgörü, sadakat gibi mânevî kavramların içi boş kalıyor. Bu yüzdendir ki, günümüz insanı doyumsuz ve mutsuz.
15- Yıkıcı eleştiride bulunmak. Sen hep böylesin. Zaten bir gün bile olsun beni dinleme¬din.
16- Genellemede bulunmak. “Hep böylesin. Böyle yaparsın. Zaten senden başkası da beklenmez. Bencilsin. Hiç değişmiyorsun. 
17- Aklını okumak.  Bakışlarından anladım. Sen öyle demek istemedin. Senin kafanın içinde neler var, çok iyi biliyorum. Senin ne hainlikler peşinde olduğunu tahmin ediyorum.
18-  İşi yokuşa sürmek.  Eşine hayatı zorlaştırmak.
19- Sürekli geçmişi getirmek.  Geçmişte yaşanan kötü anıyı sürekli gündeme getirmek sıkıntı doğurur ve sorunların pekişmesi¬ne neden olur. 
 20- Hep kendini haklı görmek. Hatalar, yanlışlıklar iki taraftan da kaynaklandığı hâlde “Kim daha haklı?” şeklinde âdeta “mahkeme” kurulur ve sorun çıkar.   Bu Sorunu  gidermenin yolu; kendisinin de  haksız olabileceğini düşünmekle mümkün olur.
21- Sorumluluk almamak. Aile yükünün tek tarafa yüklenmesi kişiyi aşırı strese sokup, gergin ve öfkeli yapabilir. Bu yüzden hiçbir cinsiyet ayırımı gözetmeksizin, yapılacak işleri ortaklaşa yapmaya gayret et¬mek gerekir. 
22- Eşlerin birbirlerine sert davranması. 
24- Elinde olanların değerini bilmemek. Sağlığınızın, ailenizin, çocuklarınızın, dostlarınızın değerini bilin. Elinizde olanla mutlu olmaya çalışın.