GÜNDEM

Fahrettin Altun'dan dezenformasyonla savaş açıklaması

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Brezilya'da düzenlenen G20 zirvesinde dezenformasyonla mücadeleye dair Türkiye'nin kararlı mücadelesini vurguladı. Altun, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası düzeyde hakikati koruma çabalarını ve dezenformasyonla savaşta uluslararası iş birliğinin önemini dile getirdi.

İletişim Başkanlığı, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında "Küresel Yönetişimde Dezenformasyonla Mücadele: G20'nin Rolü ve Uluslararası İş Birliği" temalı bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, hızlı değişen dünya ve teknolojik ilerlemelerle birlikte iletişim ve medya ekosistemlerinde yaşanan köklü değişikliklere dikkat çekti.

BİLGİ DÜZENSİZLİĞİ

Altun, her yeni teknolojik gelişmenin beraberinde önemli faydalar getirdiğini ancak aynı zamanda ciddi sorunları da ortaya çıkardığını belirterek, bunlar arasında en büyük tehdit olarak "bilgi düzensizliği"ni, yani dezenformasyon, mezenformasyon ve malenformasyon gibi yanlış içeriklerin doğru bilgiyi kuşatmasını vurguladı.

Altun, bilgi akışının hızlanmasıyla doğru bilgiye ulaşmanın güçleştiğini, buna "hakikat krizi" adını verdiklerini ifade etti. Dezenformasyonun, hem ulusal hem de uluslararası alanda ciddi sorunlara yol açtığını, bu tür yanlış bilgilerin kutuplaşmayı, ırkçılığı, İslamofobiyi ve yabancı düşmanlığını körüklediğini belirtti. Altun, özellikle İsrail'in Filistin'e yönelik uyguladığı şiddeti gizlemek için kullanılan dezenformasyon örneğiyle bu sorunun ne kadar büyük bir tehdit haline geldiğini örnekledi.

DEZENFORMASYONLA MÜCADELE

Türkiye'nin dezenformasyonla mücadele konusunda büyük bir kararlılıkla hakikati savunduğuna dikkat çeken Altun, son bir yılda İsrail kaynaklı 250'den fazla dezenformasyon vakasını belgelediklerini ve dünya kamuoyuna sunduklarını aktardı. Türkiye İletişim Modeli'nin merkezinde hakikatin bulunduğunu belirterek, dezenformasyonla mücadelenin uluslararası iş birliği ile çözülebileceğini vurguladı. Altun, G20 ülkelerinin bilgi paylaşımı, ortak politika geliştirme ve dijital platformlarla işbirliği konusunda ortak hareket etmelerinin, dezenformasyonun etkilerini en aza indireceğini ifade etti.

Son olarak, Türkiye'nin G20 ülkeleriyle medya okuryazarlığını artırmak, bilgi doğrulama sistemleri kurmak ve dezenformasyon kampanyalarına karşı etkili çözümler geliştirmek için iş birliğine açık olduğunu belirtti.