GÜNDEM

Fahrettin Altun'dan yapay zeka açıklaması! "Tehdidi beraberinde getirmektedir"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "61. ABU Genel Kurulu'nun Resmi Açılış Töreni"nde yapay zekaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Altun, "Her şeyden önce yapay zeka destekli medya düzeni, üretilen dezenformatif içeriklerle toplumu yanlış yönlendirme, yapay zeka sistemlerinde şeffaflık olmaması, haber içeriklerinde önyargı ve hatalı üretim, toplumsal kutuplaşma ve ayrımcılığı tetikleyen manipülatif içerikler gibi bir dizi riski, tehdidi beraberinde getirmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul'da "61. ABU Genel Kurulu'nun Resmi Açılış Töreni"nde önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Batılılaşma ideolojisinin tahakkümünün artık son bulduğunu ifade ederek başlayan Altun, ülkeler için artık en anlamlı tutumun küresel barış ve istikrara katkı sunmak olduğuna değindi.

Türkiye'nin bölgedeki küresel kriz ve çatışmalarda etkin ve proaktif bir rol oynadığını vurgulayan Altun, İsrail'in saldırılarının tüm bölgeye sıçramaması için yoğun bir diplomatik çaba sarf edildiğini söyledi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Asya ve bir zamanların popüler ifadesiyle üçüncü dünya ülkeleri için artık Batılılaşma ideolojisinin tahakkümü son bulmuştur. Her ülke, yaşadığımız kaos ve belirsizlik çağında hem özgür hem kendi menfaatlerini gözetmek hem de sorumlu davranmak durumundadır. Artık ülkeler için en anlamlı tutum, küresel barış ve istikrara katkı sunmaktır. Bu çerçevede istikrarlaştırıcı bir ülke olarak Türkiye, bölgesindeki ve küresel sistemi etkileyen kriz ve çatışmalarda gerçekten etkin ve proaktif bir rol oynuyor. Türkiye, Filistin meselesinde İsrail'in katliamlarının durdurulması ve savaşın tüm bölgeye sıçramasının engellenmesi için yoğun bir diplomatik çaba sarf ediyor. Katliamların durması için küresel vicdan harekete geçmeli.

HIZ KAZANDIRIYOR

Son yıllarda yapay zeka teknolojileriyle beraber iletişim ve medya ekosisteminde yeni bir evreye geçtiğimiz açık bir gerçek. Kuşkusuz her teknolojik gelişme, medyanın içerikleri iletme biçimini de içeriğin hatta kendisini de etkilemekte, dönüştürmektedir. Yapay zeka ve dijitalleşmenin habercilikte kullanımı bize gerçekten muazzam imkanlar, fırsatlar sunmaktadır. Haberin yapımı, üretimi ve dağıtımı kolaylaşmaktadır. Diğer yandan haber kurum ve kuruluşlarında daha etkin ve verimli çalışmalar yapılabilmektedir. Hem daha hızlı arama yapma hem de daha fazla enformasyon elde etme imkanı oluşmaktadır. Görsel medya ürünlerini meydana getiren montaj, renk ayarı, ses senkroni gibi zaman isteyen işlerde hız kazanılmakta.

"TEHDİTLERİ DERİNLEŞTİREN BİR ÖZELLİĞE SAHİP"

Yapay zeka teknolojilerinin medya ve iletişim dünyamıza sunduğu bu imkanların yanı sıra beraberinde getirdiği birtakım meydan okumaları da elbette biliyoruz ve bunları da dikkate almalıyız. Her şeyden önce yapay zeka destekli medya düzeni, üretilen dezenformatif içeriklerle toplumu yanlış yönlendirme, yapay zeka sistemlerinde şeffaflık olmaması, haber içeriklerinde önyargı ve hatalı üretim, toplumsal kutuplaşma ve ayrımcılığı tetikleyen manipülatif içerikler gibi bir dizi riski, tehdidi beraberinde getirmektedir. Bu anlamda yapay zeka teknolojileri hibrit tehditleri derinleştiren bir özelliğe de sahiptir. İnsan aklı ve yaratıcılığı, teknolojinin sunduğu tüm olanaklardan daha değerlidir, daha kıymetlidir.

"TEKNOKOLİK GİBİ HAREKET ETMELİYİZ"

Risklerin farkında olmak mecburiyetindeyiz, bu riskleri yönetmek mecburiyetindeyiz. Cesur olmak, bir diğer yandan da dikkatli olmak durumundayız. Yapay zeka teknolojileri söz konusu olduğunda bizler, medya alanının içerisinde bulunan aktörler, ne teknolojiden korkan teknofobikler gibi, ne de her teknolojiye içeriğine, kültürüne bakmadan aşık olan teknokolik gibi hareket edemeyiz. Her ne olursa olsun biz yapay zekanın insan aklıyla beraber, insan aklına tabi bir şekilde ve elbette etik ilkeleri esas alarak medyada kullanılmasını temin etmeliyiz.”