Batı Trakya'da İstiklal Marşı'nın kabulü ve Çanakkale şehitlerini anma etkinliği düzenlendi
Ersoy'un herhangi bir şair olmadığını vurgulayan Ünal, "Mehmet Akif, halkla beraber sıkıntıları, çileleri yaşadı. Vatanı kurtarma şuuruyla çabaladı. Şiirleri bunu yansıttı." ifadelerini kullandı.
Batı Trakya'da, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğunda 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 102. yılı, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma günü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.
Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'na müteakip Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından bir konuşma yapan Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, İstiklal Marşı'nın Kurtuluş Savaşı devam ederken yazıldığını anımsatarak, marşın harp devam ederken yazılmasının ümidin kesilmediğinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi.
Çanakkale Zaferi'nin Mustafa Kemal'in yıldızının parladığı ve dehasının duyulduğu bir olgu olduğunu belirten Ünal, bu zaferin maneviyatın maddiyatı yenebileceğinin kanıtı olduğunu dile getirdi.
Ünal, Dışişleri Bakanlığının terör örgütlerinin saldırılarında şehit veren bir teşkilat olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Cephelerdeki kahramanlarımızdan başlayarak en hain, en korkak, en insanlık dışı saldırılarda bulunan terör örgütlerinin de saldırılarında şehit olan tüm güvenlik görevlilerimiz, devlet memurlarımız, vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Bu vesileyle Dışişleri Bakanlığımızın terör örgütlerinin saldırılarında şehit veren bir teşkilat olduğunu hatırlatmak isterim. Personel, Türk oldukları ve Türkiye'yi temsil ettikleri için şehit edilmiştir."
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu organizasyonu ve soydaşların çabalarının, depremzedelerin yaralarının sarılmasına önemli katkı sağlandığını vurgulayan Ünal, Yunanistan genelinde yapılan yardımların da kayda değer olduğunu söyledi.
Şehirlerin, iş kollarının, yaşamların yeniden kurulacağını söyleyen Ünal, konuşmasını Mehmet Akif’in "Şehitler Abidesi İçin" şiiriyle sonlandırdı.
Etkinlik, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'in Çanakkale ve Türkiye'de meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler için ettiği duayla sona erdi.
Etkinliğe, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, DEB Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) Başkanı Sedat Hasan, İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Batı Trakya Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkanı Hüseyin Bostancı, Batı Trakya İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHLİMDER) Başkanı Mehmet Emin Ahmet ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı ile çok sayıda soydaş katıldı.