Güncel

İBB'den korkutan İstanbul raporu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı’ hazırladı. 100 yıl sonrasının hesap edildiği raporda meteorolojik veriler ışığında 'gelecekte olacaklar' hesaplandı.

Rapora göre; 100 yıl sonra sıcaklık değeri 6 derece artacak. Deniz seviyesi yükselecek ve sahil şeridi sular altında kalacak. Kent genelinde yangınlarda da artış görülecek. İşte 2100'ler için felaket senaryosu...

Uzman akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği raporda kentteki sıcaklık değerlerinin küresel ısınma (sera gazı salımı kaynaklı) ve kentleşme (kent ısı adası etkisi) nedeniyle artacağı, yaz mevsimi artışlarının kış mevsimi artışlarından daha fazla olacağı vurgulanıyor. Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre; İstanbul'da gelecek on yıllarda yaz ve sonbahar yağışlarının bir miktar azalacağı, kurak dönemin uzayacağı, çok ve aşırı yağışlı günlerin artacağı belirtiliyor. İşte raporun ayrıntıları…

Küresel iklim değişikliğinin Türkiye'de en çok etkileyeceği şehirlerin başında megakent İstanbul geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise İstanbul'da yaşanan ve gelecekte yaşanması muhtemelen iklim olaylarına karşı “İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı” adı altında bilimsel bir çalışma yürütüyor.

“Genel itibarıyla kentleşme sıcaklıkta logaritmik bir yükselişe sebep olmaktadır. 1950'ler ile 2000'ler arası gözlenen yıllık sıcaklık artışının yaklaşık 1-2 derecelik kısmının kent ısı adası etkisinden kaynaklandığı görülmektedir. Gözlemler kentleşmenin ilk zamanlar sıcaklığı daha hızlı artırdığına, ilerleyen zamanlarda ise artış hızının azaldığına işaret etmektedir. Kentleşmeden dolayı Göztepe gibi yerleşim alanlarındaki sıcaklık artışı halihazırda 1.2 derece civarında olup, bu artışın 2030'larda 1.5 dereceyi, 2050'lerde ise 1.7 dereceyi aşacağı hesaplanmaktadır.”

“Kötümser senaryoya göre artış hemen hemen doğrusal olacak ve yüzyılın sonunda beş dereceyi bulacaktır. En iyimser durumda bile İstanbul'daki sıcaklık artışı bir derecenin üzerinde gerçekleşecek. Yaz mevsimi sıcaklık artışları kış mevsimi sıcaklık artışlarından daha fazladır. 2016-2035 dönemi sıcaklık artışı Temmuz ayı için 1.5 derece civarında öngörülürken şubat ayı için bu değerin 0.9 derece gerçekleşmesi beklenmektedir. Yüzyılın ortası için sıcaklık artışı öngörüsü temmuz ayı içi 3.2 derece, aralık ayı için 2.0 derece; yüzyılın sonu için temmuz ayı 6 derece, aralık ayı ise 4 derecenin hemen altında sıcaklık artışı olacak.” “Gelecekte serin günlerin azalması öngörülmektedir. Bütün senaryolar serin geceler yüzdesinin 2016-2035 dönemine kadar yarı yarıya azalacağını öngörmektedir. Azalma yüzyılın ortasına kadar devam edecektir.

Yüzyılın son 20 yıllık dönemi için İstanbul'da 1961-1990 normlarına göre serin gecelerin hemen hemen hiç oluşmayacağını öngörmektedir. Sıcak geceler 2016-2035 döneminde yüzde 30 artacak. Yüzyılın sonunda İstanbul'da 1961-1990 normlarına göre sıcak geceler tanımına giren günler tüm yılın yüzde 70'ini kapsayacaktır.”

Sahiller etkilenecek “Üsküdar sahili, İstanbul limanı, Kadıköy sahili, Haliç'in bazı kısımları, Yenikapı, Zeytinburnu, Ataköy, Maltepe, Pendik ve Tuzla (genel olarak Marmara) sahilleri gibi düşük kotlu alanlar ve bu ve benzeri yerlerde mevcut liman, marina ve tersane gibi yapıların deniz yükselmesinden olumsuz etkileneceği görülmektedir.” Isınma ihtiyacı azalacak Akdeniz iklimi özelliklerinin artması, insanları ve turizmi pozitif etkileyecek. Sıcaklıkların artması kış mevsiminde kar ile mücadele faaliyetlerini azaltacak. Buzlu ve donlu günlerin azalması tuzlama faaliyetlerini ve kent içi ulaşımda yaşanan problemleri azaltacak. Sıcaklık artışının kar ve sis olaylarını azaltması kara, deniz ve hava ulaşımındaki aksamaları azaltacak. Kış ısıtma ihtiyacı azalacak.

Kuraklık tehdidi Yaz yağışlarındaki düşüş ve buharlaşma, terlemedeki artış su kaynaklarında azalmaya yol açacak. Su kaynaklarındaki azalma kuraklık gibi ekstrem olaylara kırılganlığı artıracak. Ekstrem sıcaklık olaylarındaki artış yaşlılar, çocuklar ve kalp-damar hastalıkları olanlar için tehdit oluşturacak. Yaz soğutma ihtiyacı ve yıllık toplam enerji talebi artacak. Sıcaklık artışı yangın riskini artıracak. Ekosistem servisleri sıcaklık artışlarından olumsuz etkilenecek. Sıcaklık artışı ve kurak dönemin uzaması park, bahçe ve yeşil alanların bakım maliyetini artıracak... Kaynak:haberinyeri.net