Gündem

İzmir Körfezi'ni deniz marulu sardı: Kirlilik alarm veriyor!

İzmir Körfezi'nde deniz marulları kirliliğin artmasıyla birlikte her mevsim görünür hale geldi. İnciraltı Sahili'ni kaplayan deniz marulları, uzmanlara göre körfezin kirliliğe doygun olduğunun bir göstergesi. TÜBA üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, arıtma tesislerinin devreye alınması gerektiğini vurgulayarak "1 yıl içinde körfez eski haline döner" dedi.

İzmir Körfezi'nde son yıllarda sıkça görülen ve kirliliğin habercisi olarak bilinen deniz marulları, özellikle İnciraltı Sahili'ni kaplamış durumda. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz marullarının artış nedenini körfezin kirliliğe doygun olması ve mevsimsel sıcaklık değişimlerine bağladı. "Hava sıcaklığı cuma ve cumartesi günü birkaç derece yükselince deniz marulları bir anda patladı" diye konuştu.

KÖRFEZ 2012'DEN BERİ ALARM VERİYOR Prof. Dr. Yaşar, deniz marullarının İzmir Körfezi'nde ilk defa 2012 yılında görülmeye başladığını ve o tarihten sonra kirliliğin giderek arttığını belirtti. 2002 yılında çalışan arıtma tesislerinin, 2005'te devre dışı bırakılmasının ardından körfezin hızla kirlendiğini ifade eden Yaşar, "Bütün uyarılarımıza rağmen bugüne kadar arıtmalar yeniden devreye alınmadı. Eğer arıtmalar çalıştırılırsa körfez bir yıl içinde yeniden masmavi hale gelir" dedi.

KIŞIN GÖRÜLMEMESİ GEREKEN BİR SORUN Deniz marullarının normalde kış aylarında görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, bu durumun körfezdeki kirliliğin boyutlarını ortaya koyduğunu belirtti. "Kışın fitoplankton üretiminin azalması gerekirken, yalancı bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Hava sıcaklığındaki 2 derecelik artış bile deniz marullarının ortaya çıkmasına neden oldu" diye konuştu.

SIĞ ALANLARDA DAHA YOĞUN Deniz marullarının özellikle sığ bölgelerde yaygınlaştığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, "Sığ sularda sıcaklık daha hızlı artıyor. Karşıyaka Bostanlı ve İnciraltı gibi bölgelerde bu nedenle deniz marulları patlamış durumda. İzmir Körfezi’nde bu görüntüyle karşılaşmamamız gerekiyor, ancak kirlilik seviyesi alarm veriyor" dedi.

ÇÖZÜM: ARITMA TESİSLERİ DEVREYE GİRMELİ Uzmanlara göre İzmir Körfezi’nin yeniden temiz ve sağlıklı hale gelebilmesi için arıtma tesislerinin acilen devreye alınması gerekiyor. Prof. Dr. Yaşar, gerekli önlemler alınmadığı takdirde kirliliğin daha da artacağını ve körfezin ekosisteminin zarar göreceğini vurguladı.