Seçim sonuçları, Fransa'nın siyasi geleceğini belirsizlik içinde bıraktı ve uzun sürecek bir siyasi tıkanıklık dönemine işaret ediyor.

Seçim Sonuçlarının Genel Görünümü

Aşırı sol grup France Unbowed'u da içeren sol ittifak, alt mecliste 577 sandalyenin 178'ini alarak en büyük grup oldu, ancak mutlak çoğunluk için gereken 289 sandalyeye ulaşamadı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un grubu ikinci sırada yer alırken, Le Pen'in Ulusal Cephe'si üçüncü sırada yer aldı.

Yatırımcılar, oylama öncesinde Le Pen'in geçen ayki Avrupa parlamentosu seçimlerindeki ezici zaferinden sonra aşırı sağın ele geçirme olasılığı konusunda endişeliydi. Ancak bazı analistler, Jean-Luc Melenchon'un France Unbowed'un bir sonraki hükümeti yönetmesinden daha da endişeliydi çünkü Melenchon, kamu maliyesini istikrarsızlaştıracak ve bir piyasa krizine yol açacak harcama vaatlerinde bulunmuştu.

Siyasi Tıkanıklığın Olası Etkileri

Sonuç, ne Melenchon'un ne de Le Pen'in planlarını uygulayabileceği ve etkili bir hükümetin kurulmasını zorlaştırdığı anlamına geliyor. Danışmanlık firması Teneo'dan siyasi analist Antonio Barroso, "Uçlar önlendi, ancak sorun şu ki, bir hükümet yolu yok" dedi.

Fransız tahvilleri ve euro, sonuçların sindirilmesiyle pek değişmedi. CAC 40, geçen haftaki toparlanmaya ek olarak Paris'te %0,3 arttı. Fransız hisse senedi endeksi, son haftalardaki kayıpların neredeyse yarısını sildi ve seçim çağrısından önceki 9 Haziran'dan %3,8 daha düşük durumda.

Yeni Halk Cephesi'nin Rolü

Yeni Halk Cephesi olarak bilinen sol ittifak, Le Pen'in çoğunluğu elde etmesini önlemek için ikinci tur oylama öncesinde Macron'un merkezcileriyle bir anlaşma yaptı. Le Pen'in Ulusal Cephe'si ilk turda oyların en büyük kısmını kazandı ancak sadece 143 sandalye elde ederken, Macron'un grubu 156 sandalye aldı, Fransız içişleri bakanlığına göre.

Mirabaud & Cie'den yönetici John Plassard, "Fransa'da siyasi tıkanıklık senaryosu, üç bloğa bölünmüş bir meclisle, en kötü senaryonun en az kötü olanı" dedi.

Gelecekteki Müzakereler

Macron, Avrupa seçimlerindeki yenilgisinin ardından çağırdığı erken seçimlerin Fransa'daki siyasi durumu netleştirmek olduğunu söylemişti. Bunun yerine, hükümet oluşturma müzakerelerinin haftalarca süreceği görülüyor.

Beşinci Cumhuriyet'in seçim kuralları tıkanıklığı önlemek için tasarlanmış olmasına rağmen, Fransa, çoğunluklar oluşturmak için kapsamlı ve karmaşık müzakerelere giren Avrupa genelinde parlamentoların karşı karşıya kaldığı aynı siyasi parçalanmayla karşı karşıya.

Anayasal ve Siyasi Uzmanların Görüşleri

SciencesPo üniversitesinde anayasa uzmanı Melody Mock-Gruet, benzer bir durumu bulmak için 1947-1954 yılları arasında Vincent Auriol'un başkanlığına kadar geri gitmeniz gerektiğini söyledi. "Her grup ile parlamentoda görüşür ve bir hükümet kurmaya çalışmak için en az ortak paydalarını bulmaya çalışırdı," dedi. "Bu, en azından haftalar sürecek."

Başbakan Attal'ın İstifası ve Sonrası

Pazar gecesi manevralar başlarken, Macron'un başbakanı Gabriel Attal, seçimi çağırma kararından uzaklaştı ve istifasını sunacağını duyurdu. Sürtüşmelere rağmen, Macron onu istikrarı sağlamak için geçici olarak kalmasını istedi.

Melenchon, Macron'un yenilgisini kabul etmesini ve Attal'ın yerine sol bir başbakan atamasını talep etti, destekçilerine Yeni Halk Cephesi'nin programını tam olarak uygulayacağını söyledi. Sosyalist lider Olivier Faure daha uzlaştırıcı bir ton takındı ve partinin Fransız halkının ihtiyaç ve taleplerine yanıt vermek için bir yol bulmasının gerektiğini söyledi.

Medya kötülüğü dayatıyor Medya kötülüğü dayatıyor

Yeni Bir Siyasi Dönem

Fransız anayasasına göre, cumhurbaşkanı istediği kişiyi başbakan olarak seçebilir, ancak çoğunluk olmadan herhangi bir hükümet güvenoylarına karşı savunmasız olacak ve yasaları geçirmekte zorlanacak. Mock-Gruet, Macron'un ciddi müzakerelere başlamadan önce Ulusal Meclis'in 18 Temmuz'da toplanmasını bekleyeceğini söyledi. Melenchon'un Yeni Halk Cephesi'ni oluşturan partilerin muhtemelen ayrı gruplar oluşturacağını ve bu durumun Macron'un Sosyalistler veya Yeşiller ile anlaşma yapması için bir fırsat sağlayabileceğini söyledi.

Bundan sonra ne olursa olsun, Fransız politikacıların daha fazla uzlaşma içeren yeni bir şekilde çalışmak zorunda kalacakları konusunda bir fikir birliği oluşuyor. Bu, parlamentonun tereddüt etmeden bir cumhurbaşkanının programını uygulamaya alışık olduğu bir ülkede kolay bir görev değil.

Sosyalist Raphael Glucksmann, TF1'de olası bir başbakan olarak öne sürüldü ve "Tam çoğunlukla önderlik etmiyoruz," dedi. Glucksmann "Bu yüzden yetişkinler gibi davranmaya başlamamız gerekiyor. Tartışmamız ve diyalog kurmamız gerekecek."

Bu seçim sonuçları, Fransa'nın siyasi yapısının nasıl şekilleneceği konusunda önemli bir dönüm noktası olabilir. Fransa'nın yeni bir siyasi dönemine girerken, uzlaşma ve diyalogun önemi her zamankinden daha fazla olacak.

Muhabir: Ali Can Tiryaki