Paris Ulu Cami Yöneticisi Chems-Eddine Hafız, ülke genelindeki 150 imamdan, cuma hutbelerinde Fransa için dua etmelerini istedi. Hafız’ın mesajında, “Fransa’nın farklı dini toplulukların barış ve güvenlik içinde bir arada yaşadığı bir yer olması için Allah’a dua edilmesi” gerektiği vurgulandı.

Ayrıca hutbelerin Arapçanın yanı sıra Fransızca da okunmasının önemli olduğunun altını çizen Hafız, "Allah, Fransa’yı korusun" ifadesinin hutbelerin sonunda yer almasını tavsiye etti.

KİLİSE VE SİNAGOG ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Hafız, bu uygulamanın sinagoglarda cumartesi günleri yapılan "cumhuriyet için dua" pratiğine benzer bir uygulama olduğunu belirtti. Samuel Paty’nin 2020’de bir "radikal İslamcı" tarafından öldürülmesinden sonra bazı camilerde Fransa için dua edilmeye başlandığını da hatırlattı.

DEVLETİN CAMİLER ÜZERİNDEKİ KONTROLÜ ARTIRMA ÇABALARI

Fransız hükümeti, "terör tehdidi" gerekçesiyle camiler üzerindeki kontrolünü artırma politikalarıyla dikkat çekiyor. Samuel Paty cinayetinin ardından camilerde yapılan vaazların içeriği sıkı bir denetime tabi tutulurken, bu tür dini açıklamaların "cumhuriyet değerleriyle uyumlu" olması gerektiği vurgulanmıştı.

Bu bağlamda, imamların hutbelerde Fransa’yı ve toplumsal barışı koruma temalı dualara yer vermesi talebi, hükümetin bu yöndeki politikalarının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

İsrail, Gazze kent merkezine saldırdı! 4 Filistinli öldü İsrail, Gazze kent merkezine saldırdı! 4 Filistinli öldü

TEPKİLER VE TARTIŞMALAR

"Allah, Fransa’yı korusun" önerisi, bazı Müslüman topluluklar arasında olumlu karşılansa da, din ve devlet işlerinin ayrılığı ilkesine (laiklik) aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Bazı dini liderler, bu uygulamanın imamların bağımsızlığına müdahale anlamına gelebileceğini savunuyor.

Öte yandan, hükümetin bu yöndeki kontrol politikalarını destekleyen kesimler ise, bu uygulamanın toplumsal birliği güçlendirebileceğini ve farklı inanç grupları arasında diyalogu artıracağını düşünüyor.

Muhabir: Tuncay Özülü