Fransa siyasi dönüşümün eşiğinde.

Avrupa’da yükselen aşırı sağcılık seçim sonuçlarında da etkisini gösterdi.  

Ülkede dün yapılan erken genel seçimlerde aşırı sağcı Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 33'ten fazlasını toplayarak ilk sırayı aldı. Sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ise yüzde 28 ile ikinci sıraya yerleşti.

Liberal politikalarıyla tanınan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sırayı aldı.

Seçimde parti ve ittifakların kazanmak için yarıştığı Temsilciler Meclisindeki 577 sandalyeden 76'sı ilk turda sahiplerini bulurken kalan 501 sandalyenin kazananları, 7 Temmuz'da düzenlenecek ikinci turda belli olacak.

Öte yandan Fransa’da 2022’de yapılan seçimlerde de Emmanuel Macron’un rakibi olan Marine Le Pen’in siyasi hayatı ise en çok merak edilenler arasında.

Marine Le Pen kimdir?

Marine Le Pen, 5 Ağustos 1968’de  Neuilly-sur-Seine'de, Breton siyasetçi ve eski paraşütçü Jean-Marie Le Pen ile ilk eşi Pierrette Le Pen'in üç kızından en küçüğü olarak dünyaya geldi. Le Pen, Panthéon-Assas Üniversitesi 'nde hukuk eğitimi aldve 1991 yılında Hukuk Yüksek Lisansı ve 1992 yılında ceza hukuku alanında İleri Çalışmalar Yüksek Lisansı (DEA) ile mezun oldu. Paris Barosu'na kayıtlı olarak altı yıl (1992-1998) avukatlık yaptı, Paris 23. Bölge Mahkemesi'nin acil davalara bakan ceza dairesinde düzenli olarak duruşmalara çıktı ve çoğu zaman kamu avukatı olarak görev yaptı. Ulusal Birlik'in hukuk departmanına katıldığı 1998 yılına kadar Paris Barosu'nun bir üyesiydi.

2012 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup %17,90 oyla François Hollande ve Nicolas Sarkozy'nin ardından üçüncü oldu. 2017 Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup ikinci turda %33,9 oy aldı. 2022'de tekrar Fransa cumhurbaşkanlığı seçimine aday olan Le Pen yüzde 23.9 ile ikinci sırada yer aldı.

Le Pen neo-faşist babasına göre daha demokratik ve daha cumhuriyetçi olarak nitelendirilir. Partinin görüşlerinde ve kadrolarında değişikliğe giderek, ırkçılık, antisemitizm ve Pétain yanlılığıyla suçlanan üyeleri partiden atarak partinin halk nezdindeki imajını düzeltti. Bu kapsamda babasını da tartışma yaratan açıklamalarının ardından 20 Ağustos 2015 tarihinde partiden attı.

Partisinin görüşlerini bir takım konularda yumuşattı. Önceleri partinin eş birlikteliklerin herhangi bir yasal statüye sahip olmasına karşı çıkarken, Le Pen döneminde medeni birlikteliği desteklemeye başladı. Kürtajın yasal olduğu hamilelik dönemlerinde herhangi bir şarta bağımlı olmamasını kabul etti. Partisinin idam cezasına olan desteğine son verdi. Time 100 listesinde 2011 ve 2015 yıllarında dünyanın en etkili insanları arasında gösterildi. Politico tarafından 2016 yılında Avrupa Parlamentosu başkanı Martin Schulz'un ardından en etkili ikinci Avrupa Parlamentosu milletvekili olduğu ifade edildi.

Marine Le Pen’in skandal söylemleri

İsrail ordusu, Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini bombaladı! İsrail ordusu, Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini bombaladı!

Yoğun geçen siyasi kariyeri ile birlike Le Pen faşist ve islamafobik söylemleriyle biliniyor.

Nisan 2022’deki seçim kampanyalarında skandal sözleriyle gündem oldu.  Le Pen ülkeyi yöneteceği takdirde  kamusal alanda başörtüsünün yasaklanacağını söylemiş üstelik bu durumu haklı çıkarmak için “Emniyet kemeri takmamanın yasak olması gibi bir ihlal durumu olacak” demişti. Le Pen, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in son iki yılda 24 camiyi kapatmasını yetersiz görerek daha fazla caminin kapatılmasını talep  etmişti.

Faşist söylemleriyle tanınan aşırı sağcı lider  radikal söylemde bulunan bütün Müslümanların da sınır dışı edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Göçmen karşıtı ifadeleriyle tanınan Le Pen, 2022 Nisan ayında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda oyların yüzde 41,45'ini, Macron ise yüzde 58,55'ini almıştı.

İlk turda ise Marine Le Pen yüzde 23,15 oy alırken Macron yüzde 27,85 almıştı. 

Le Pen'in liderliğindeki Fransa'nın siyasi geleceği ise merak konusu olmaya devam ediyor. 

Kaynak: aslinda.com