KÜLTÜR SANAT

Fransa'nın Excalibur'u Durandal Kılıcı, 1.300 yıldır gömülü olduğu kayadan çalındı

Fransa'nın Rocamadour kasabasında bulunan ve Roland'ın efsanevi kılıcı olarak bilinen Durandal, kimliği belirsiz kişiler tarafından çalındı. Yüzyıllardır kayaya saplanmış halde duran ve kasabanın en önemli turistik cazibe merkezlerinden biri olan kılıcın kaybolması, yerel halkı ve yetkilileri derinden üzdü.

Berfin Bitirim-Muhabir

Güney Fransa'nın Rocamadour kasabasında bulunan ve Excalibur'un Fransızca versiyonu olarak bilinen efsanevi Durandal kılıcı, kimliği belirsiz kişiler tarafından çalındı. Yüzyıllardır kasabanın önemli turistik cazibe merkezlerinden biri olan kılıcın kaybolması, yerel halkı ve yetkilileri derinden üzdü. Durandal kılıcı, yaklaşık 10 metre yükseklikte bir kaya parçasına saplanmış haldeydi.

EFSANEVİ KILIÇ DURANDAL

Durandal, Fransız epik edebiyatında Charlemagne'nin efsanevi şövalyesi ve subayı Roland'ın kılıcı olarak bilinir. Efsaneye göre, Durandal yok edilemez ve dünyanın en keskin kılıcıdır; devasa kayaları tek bir darbe ile kesebilecek güçtedir. 11. yüzyıla ait "Roland'ın Şarkısı" adlı epik şiirde, Durandal’ın büyülü özellikleri anlatılır. Bu şiirin bilinen tek el yazması Oxford'daki Bodleian Kütüphanesi'nde saklanmaktadır.

EFSANENİN DETAYLARI

Rocamadour’daki yerel halk arasında anlatılan efsaneye göre, Durandal, kasabadaki bir uçurum duvarına saplanmış halde bulunuyordu. Kılıç, Dordogne Nehri'nin bir kolunun üzerindeki bir vadide yer alan, asırlardır birçok ülkeden krallar, piskoposlar ve soylular tarafından ziyaret edilen Meryem Ana kutsal alanının yakınındaydı. Efsaneye göre, Durandal önce Charlemagne tarafından bir melekten alınmış ve daha sonra Roland’a verilmiştir. Roland, Roncevaux Geçidi Savaşı'nda ölmeden önce kılıcı düşmanlarının ele geçirmesini engellemek için kayalara vurup kırmaya çalışmış, başaramayınca kılıcı havaya fırlatmıştır. Kılıç mucizevi bir şekilde yüzlerce kilometre uçarak Rocamadour’daki kayalıklara saplanmıştır.

KASABA HALKI TEPKİLİ

Rocamadour Belediye Başkanı Dominique Lenfant, kılıcın kaybının kasabayı derinden sarstığını belirtti. La Dépêche gazetesine verdiği demeçte, "Durandal'ı çok özleyeceğiz. Yüzyıllardır Rocamadour'un bir parçasıydı ve kasabaya gelen her rehber mutlaka kılıcı gösterirdi. Rocamadour, kendisinden bir parçanın çalındığını hissediyor. Bu bir efsane olsa da, köyümüzün kaderi ile bu kılıç birbirine bağlı." dedi.

HIRSIZLIK OLAYI NASIL GERÇEKLEŞTI?

Polis, kılıcın nasıl çalındığını çözmeye çalışıyor çünkü kılıç, kayaya on metre yükseklikte sıkışmış durumdaydı ve erişim neredeyse imkansızdı. Durandal, kasaba için o kadar değerli kabul ediliyordu ki, 2011 yılında Cluny Müzesi'nde sergilenmek üzere götürüldüğünde, bir belediye meclis üyesi ve bir güvenlik görevlisi, kılıcı Lot’tan Paris’e geri götürürken eşlik etmişti.