Haberde, Türk savunma sanayi sektörünün 2024 yılında 7,154 milyar dolar değerinde uçak ve silah ihracatı yaptığı ve sektörün ülke ekonomisine 40 milyar dolardan fazla katkı sağladığı bilgisi yer aldı.
TÜRKİYE’Yİ ÜST SIRALARA ÇIKARAN 3 KRİTER
Türk savunma sanayi sektörünün küresel silah endüstrisinde giderek daha kritik bir rol üstlendiğinin vurgulandığı haberde, savaş konseptindeki 'evrim' niteliğindeki değişimler, düşük maliyet ve yüksek performans kriterleri, Türkiye'yi bu alanda öncelikli tercih haline getiren başlıca faktörler olarak gösterildi.
TÜRK SİLAHLARI AVRUPA’DA REKOR KIRIYOR
Haberde, Türk savunma sanayi sektörünün Avrupa pazarındaki etkisine dikkat çekildi. Avrupa ülkelerinin bu alandaki en büyük paya sahip olduğu ifade edilirken, birçok ülkenin Türkiye'den insansız hava araçları (İHA), akıllı füzeler, kara araçları, top kuleleri, savaş gemileri, uçaklar, helikopterler, radarlar ve simülatörler aldığı vurgulandı.
İspanya'nın 24 adet Hürjet eğitim uçağı satın almak için anlaşma yapması ve Portekiz’in 2 adet yakıt ikmal gemisi sipariş etmesi bu duruma örnek olarak gösterildi.
SEKTÖRDE 3.500’DEN FAZLA TÜRK ŞİRKET VAR
Ayrıca haberde, sektörde 3 bin 500'den fazla Türk şirketin faaliyet gösterdiği ve 1.100'ü aşkın projenin halen devam ettiği bilgisi yer aldı.
TÜRK SAVUNMA SANAYİİ 2024'TE REKORLAR KIRDI
İhracat rakamının, hükümetin 2024 yılı için belirlediği 6,5 milyar dolar hedefinin üzerine çıktığı belirtilirken, Türkiye'nin 180 ülkeye 300'ü aşkın savunma sanayi ürünü ihraç ettiği vurgulandı.
Fransız medyasına göre Ankara'nın 2024 yılında yaptığı ihracatlar şu şekilde:
-
40 ülkeye 4 bin 500 kara aracı ve 3 savaş gemisi,
-
10'dan fazla ülkeye 140 deniz platformu,
-
42 ülkeye çok sayıda mühimmat ve füze,
-
50'den fazla ülkeye toplamda 770 adet İHA,
-
24 ülkeye 1.200 elektro-optik sistem,
-
8 ülkeye taarruz helikopteri,
-
100 ülkeye radar,
-
111 ülkeye çeşitli türlerde silah,
-
2 ülkeye toplamda 1.500 kamikaze dron.
SAVUNMA DEVLERİ: ASELSAN, BAYKAR VE TUSAŞ ÖNE ÇIKIYOR
Haberde, Türk savunma sanayisinin en büyük aktörleri olarak Aselsan, Baykar ve TUSAŞ gösterildi. Fransız basını, bu şirketlerin sadece Türkiye için değil, küresel çapta savunma teknolojileri geliştiren öncü firmalar haline geldiğini ifade etti.