DÜNYA

G7 ülkeleri zalimin yanında! "İsrail’in güvenliğine olan kararlılığımızı güçlü bir şekilde vurguluyoruz"

G7 ülkeleri, Ortadoğu'daki gerginliğin artması üzerine yaptığı açıklamada İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını kınarken, İsrail’e destek mesajı verdi. Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulunan liderler, insani yardımların hızla artırılması gerektiğini vurguladı. Lübnan’daki durumdan da endişe duyulduğu belirtilerek, BM'nin krizin çözümündeki rolüne dikkat çekildi.

Ortadoğu’daki gerilimlerin artması üzerine G7 liderlerinden ortak bir açıklama geldi. Liderler, bölgedeki kötüleşen duruma ilişkin derin endişelerini dile getirerek, tüm tarafları "sorumlu davranmaya" davet etti.

İSRAİL'İ DESTEKLEDİLER

Açıklamada, İran’ın İsrail’e yönelik askeri saldırıları sert bir şekilde kınandı ve bu saldırıların bölgesel istikrarı tehdit ettiği belirtildi. G7 liderleri, "İsrail’in güvenliğine olan kararlılığımızı güçlü bir şekilde vurguluyoruz" ifadesiyle İsrail’e destek mesajı verdi. Bölgede tehlikeli bir saldırı ve misilleme döngüsünün yaşanmasının, daha büyük bir çatışmayı tetikleyebileceği konusunda uyarılarda bulunan liderler, Ortadoğu'daki krizin kimsenin çıkarına olmadığını belirtti.

Açıklamada ayrıca, Gazze’de bir an önce ateşkesin sağlanması, rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardımların hızla bölgeye ulaştırılması çağrısı yapıldı. G7 ülkeleri, ABD, Katar ve Mısır’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2735 sayılı kararı doğrultusunda kapsamlı bir anlaşmaya varma çabalarını tam desteklediklerini belirtti. Liderler, insani yardımların engelsiz ve hızlı bir şekilde Gazze'ye ulaştırılmasının önemini vurguladı.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

G7 ülkeleri, Ortadoğu'da kalıcı barış için İsrail ve Filistin'in güvenlik içinde yan yana var olacağı iki devletli bir çözüm için çabalarını sürdüreceklerini vurguladı. Bölgedeki gerilimi düşürmenin ve uzun vadede istikrar sağlamanın önemi üzerine duruldu.

LÜBNAN VURGUSU

Lübnan’daki artan gerilim de G7 liderlerinin gündemindeydi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı doğrultusunda, İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların bir an önce durması gerektiği ifade edilerek, Lübnan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasının altı çizildi. Lübnan'daki sivil halkın korunması gerektiği vurgulanırken, bu ülkeye yönelik insani yardım taahhüdü de yinelendi.

G7 liderleri, Ortadoğu’daki krizin çözümünde uluslararası çabaların ve özellikle Birleşmiş Milletler’in önemine işaret etti. Birleşmiş Milletler Geçici Gücü’nün (UNIFIL) Lübnan’da barış ve güvenliği sağlamadaki rolüne destek verildiği belirtilirken, yürürlükteki BM kararları çerçevesinde misyona olan desteklerinin güçlendirileceği ifade edildi.