GÜNDEM

GAP Bölgesi’ne 1 trilyon 40 milyar liralık yatırım!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, GAP Eylem Planı kapsamında 2003-2024 yılları arasında bölgeye güncel fiyatlarla 1 trilyon 40 milyar lira kamu yatırımı yapıldığını açıkladı. Yılmaz aynı zamanda bölge için hazırlanan projelerle istihdamda da artış olduğunu belirterek, “İstihdam oranı 2004'te 1,3 milyon kişiden 2023'te 2,4 milyona ulaştı.” dedi.

Tuğçe Huy / Muhabir 

Yeni dönemde sulama yatırımlarının tamamlanması, akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve özel sektör için cazip bir yatırım ortamı oluşturulması hedefleniyor. Yılmaz, bölgenin ihracatını 20 kat artıran ve cazibe merkezi haline getiren GAP'ın, Türkiye Yüzyılı vizyonunda stratejik bir yer tuttuğunu belirtti.

YENİ DÖNEM GAP EYLEM PLANI TANITILDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa'da düzenlenen "GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, 2024-2028 dönemini kapsayacak yeni GAP Eylem Planı'nın bölgenin kalkınmasında önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Bölgeye bugüne kadar yapılan kamu yatırımlarını "devasa" olarak nitelendiren Yılmaz, bu yatırımlarla kalkınma sürecinin ivmelendiğini vurguladı.

1 TRİLYON 40 MİLYAR LİRALIK KAMU YATIRIMI

2003-2024 döneminde GAP Bölgesi'ne güncel fiyatlarla yaklaşık 1 trilyon 40 milyar lira yatırım yapıldığını belirten Yılmaz, bu sürecin sulamadan tarıma, turizmden sanayiye kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını ifade etti. Yeni eylem planıyla birlikte sulama projelerinin tamamlanması ve akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

20 KAT ARTAN İHRACAT VE GÜÇLENEN EKONOMİ

Yılmaz, GAP Bölgesi'ndeki ihracatın 2002 yılında 689 milyon dolardan, 2023 yılında 13,7 milyar dolara yükseldiğini belirterek, bölgenin Türkiye ihracatındaki payını yüzde 1,9'dan yüzde 5,3'e çıkardığını açıkladı. Ayrıca, iş gücüne katılım oranlarının artışıyla istihdamın 2004'te 1,3 milyon kişiden 2023'te 2,4 milyona ulaştığını ifade etti.

EĞİTİM VE SAĞLIK YATIRIMLARI

Yılmaz, beşeri sermayeye yapılan yatırımların önemine dikkat çekerek, 2002'de üç olan üniversite sayısının 12'ye çıktığını, sağlık altyapısının ise ciddi şekilde güçlendirildiğini söyledi. GAP illerinde hastane sayısının 66'dan 134'e yükseldiğini ve bölgede eğitim ve araştırma hastaneleri gibi kritik projelerin hayata geçirildiğini aktardı.

ÖZEL SEKTÖR VE TURİZM ODAKLI KALKINMA

Bölgesel kalkınmada özel sektör yatırımlarının önemine değinen Yılmaz, yeni dönemde yatırım ortamının iyileştirilmesiyle turizm ve tarım gibi sektörlerde büyüme sağlanacağını kaydetti. GAP'ın artık sadece sulama projeleriyle değil, her yönüyle bir kalkınma hikayesi olduğunun altını çizdi.

Yılmaz, bu çerçevede hem kamu hem de özel sektör yatırımlarıyla GAP Bölgesi'ni daha ileriye taşıyacaklarını belirterek, yeni dönemin bölge halkı için refah dolu bir gelecek vadettiğini söyledi.