Selda Çetin - Muhabir
365 gündür verilen yaşam mücadelesi; yardım çığlığı, feryat, kayıp, gözyaşı…
Her gün, her saat ve her an ölümle burun buruna koca “bir” yıl!..
Gazze Şeridi, İsrail ordusu tarafından bir yıldır topyekûn işgal altında.
Peki, dile bile kolay olmayan “bir yılda” neler yaşandı?
1 YILDA NELER YAŞANDI?
Hamas, tam bir yıl önce bugün 7 Ekim'de, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında sürdürdüğü insan hakları ihlallerine karşılık "Aksa Tufanı" adlı kapsamlı bir saldırı başlattı.
İsrail ordusu aynı gün “savaş durumu” ilan etti, İsrail Hava Kuvverlerine ait ilk savaş uçakları Gazze'ye saldırdı. İsrail Savunma Bakanı, 9 Ekim'de yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin tam kuşatmaya alınacağını ve bölgeye elektrik, gıda ve yakıt girişine izin verilmeyeceğini duyurdu.
Filistin halkı gıda, ilaç, su yakıt; insani bir yaşamın sürdürülebilmesi için ne gerekirse hepsinden mahrum bırakıldı.
Bu açıklamadan sonra İsrail, Gazze'ye yönelik hava operasyonları ile hedef gözetmeksizin yerleşim yerleri, hastaneler, okullar, camiler ve kiliseleri vurdu. Ardından kara harekâtı ile Gazze şeridi işgal edilmeye başlandı. Şehrin her yeri talan edildi, siviller öldürüldü.
Bir haftada bir milyon kişi yerinden edildi ve soykırımın dokuzuncu gününde 2 bin 329 kişi hayatını kaybetti.
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırılarında bir ay geride kalırken yerleşim yerleri, hastaneler, okullar, camiler ve kiliseler hedef alındı. 10 bini aşkın Filistinli öldürüldü.
24 Kasım’da ise dört günlüğüne verilen ve daha sonra üç gün daha uzatılan "insani ara"da, 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Bu süreçte Hamas tarafından serbest bırakılan esirlerle ilgili görüntülerde, İsrailli esirlerin Hamas mensuplarına teşekkür ederek ve el sallayarak vedalaştığı görülürken Filistinli esirlerde durum tam tersiydi. Alıkonulan Filistinli esirler âdeta hapsedildi, ağır psikolojik işkenceye, fiziksel şiddet ve cinsel tacize maruz kaldı.
Şu an ise İsrail ordusunun, 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 11 bini aştı.
Aralık ayına gelindiğinde; İsrail, "insani aranın" dolmasının ardından Gazze Şeridi'ndeki işgalini ve saldırılarını genişletti.
3 AYDA HAYATINI KAYBEDEN SAYISI 24 BİNİ AŞTI!
Üç ayı aşkın süredir devam eden katliamlarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 24 bini aştı.Gazze'deki hükûmetin 13 Ocak'ta yayımladığı verilerde; Gazze Şeridi'ne 65 bin tondan fazla bomba atıldı. Gazze'de "güvenli alan" kalmadı, iki milyon insan yerinden edildi.
Gazze nüfusunun en az dörtte biri kıtlık sınırı tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Şiddetli saldırılarda hedef, “Gazze'de gıda yardımı için bekleyen kalabalık” oldu. Çok kişi öldü ve yaralandı. İsrail'in Gazze'ye yönelik 146 gündür devam ettirdiği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 30 bini aştı. Yaralananların sayısı ise 70 bin 457'ye yükseldi.
Mart ayında Filistinlilere ait sekiz bin dönüm araziye el konuldu, 32 binden fazla Filistinli öldürüldü. Kayıp 12 binden fazlasının da öldüğü tahmin ediliyor. Birçoğu ömür boyu sakatlıklara sahip 71 bin kişi yaralandı. Nisan ayının sonuna gelindiğinde bölge, toplu mezarların bulunduğu ölüm çukurları ile doldu. Öldürülen Filistinli sayısı 34 bin, yaralı sayısı ise 77 bin oldu.
Soykırımın yedinci ayında İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki çatışmaların sona erdiğini duyurdu; Refah saldırıları arttı. Gazze'nin Mısır sınırı tamamen ele geçirildi. Haziran ayına gelindiğinde; Gazze’ye insani yardımın sevki imkânsız hâle geldi. Gazze'de savaş nedeniyle 2,3 milyonluk nüfus arasında yetersiz beslenme yayıldı, yardım teslimatları yavaşladı ve Birleşmiş Milletler yeni bir kıtlığın başladığı uyarısında bulundu.
SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ
Sivillerin hayata tutunabilmek için sığındıkları okul ve hastaneler kullanılamaz hâle gelirken sağlık sistemleri ise neredeyse çöktü. 16 Temmuz’da açıklanan verilere göre saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 664 Filistinli öldü, 89 bin 97 kişi yaralandı.
İşgalin 10. ayında Gazze'deki insani durum, "felaketin ötesi”ne geçti. Bir milyondan fazla Filistinli ağustos ayında gıda yardımı alamadı. İsrail kuşatması altındaki Gazze'de kıtlık son derece endişe verici boyutlara ulaştı.
Eylül ayına ait verilere göre; savaşın büyük bir yıkıma neden olduğu Gazze'de 2,3 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı çoğu zaman birden fazla kez yerinden edildi. Şu anda bölgenin yaklaşık yüzde 90'ını kapsayan İsrail tahliye emirleri, yüz binlerce insanı Gazze sahili boyunca uzanan çadır kamplarda yaşamaya zorluyor.
DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE SOYKIRIM DEVAM EDİYOR
Henüz geçtiğimiz ay (6 Eylül) Türk-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlenen bir gösteride İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü.
Tüm dünyanın gözü önünde İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana şehit edilenlerin sayısı 42 bine yaklaştı.
En az 17 bini çocuk ve henüz yaşına girmemiş sayısız bebek... Hâlâ hayatta kalan çocukların çoğu ise engelli bir hâle getirildi; anne ve babasından, kardeşlerinden koparıldı. Yetim ve öksüz kaldı. Yaralı sayısı ise 97 bine gidiyor.
Ayrıca hâlâ enkazların altında birçok cansız beden var ancak İsrail, görevlilerin cenazelere ulaşmasını da engelliyor.
İSRAİL SOYKIRIMDA YALNIZ DEĞİL!
Bir yıldır işlenen soykırıma ABD ve Avrupa ülkelerinden alenen destek yağdı. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Washington ve birkaçı daha...
En yakın örnek olarak; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 24 Temmuz'da ABD Kongresi’nde 1 saatlik konuşmasının ayakta alkışlanmasını hatırlarsınız…
Fakat soykırıma karşı direnişte ilk defa Güney Afrika’nın açtığı dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlandı. Güney Afrika İsrail'e karşı açtığı davaya müdahillik beyanını sunan ülkeler arasında, Türkiye ile birlikte Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya da yer aldı.
İSRAİL SUİKASTLARA YÖNELDİ
Hedefine ulaşamayan İsrail, bu kez de alanını genişletmek ve savaşı yaymak için suikastlara yöneldi; Kassam Tugaylarından üst düzey askerî yöneticiler olmak üzere, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür, Hamas Lideri İsmail Heniyye ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah suikast sonucu hayatını kaybetti. Konumuza dönecek olursak; İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de 7 Ekim'den beri 902 aile nüfustan silindi.
Birçok meslektaşımızın da şehit edildiği tüm bu yaşananları kaç dakikaya sığdırıp, ne kadar kısaltıp anlatabiliriz bilmiyoruz ancak, Gazze halkı için “bir yıl”, “bin yıl” gibi geçti.