İnsan Hakları İzleme Örgütü, son 7 ayda İsrail askerleri tarafından yardım gruplarına yönelik en az 8 saldırı düzenlendiğini açıkladı. HRW, söz konusu saldırılar öncesinde İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) yardım kuruluşlarına herhangi bir uyarıda bulunmadığını vurguluyor.

Bu saldırılarda en az 31 kişinin öldüğü ya da yaralandığı belirtiliyor. BM'ye göre ise 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 254 yardım görevlisi hayatını kaybetti. Saldırılarda 188 personelini kaybeden UNRWA, yardım tesislerin büyük bir kısmının İsrail bombardımanları tarafından yıkıldığını açıkladı. 

1 Nisan'da meydana gelen bir olayda, Deir al-Balah kentindeki İHA (insansız hava aracı) saldırılarında 7 yardım çalışanı hayatını kaybetti. Çatısında yardım kuruluşunun logosu bulunan ve tamamı sivilleri taşıyan üç World Central Kitchen (WCK) aracından oluşan konvoy, İsrail askerlerince füzeyle vuruldu. 

HRW, konvoyun 'yardım kuruluşunun İsrail ordusuyla üzerinde anlaştığı bir rotaya gitmek üzere' olduğunu açıkladı. IDF Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, saldırıyı "yanlış kimlik tespiti" olarak tanımladı ve bir "hata" olduğunu söyledi.

UNIFIL üssüne bir saldırı daha! UNIFIL üssüne bir saldırı daha!

İSRAİL, BM YARDIM KURULUŞUNUN BİNASINI VURDU

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (BM UNRWA), 9 Aralık'ta İsrail güçlerinin Refah'taki iki binadan oluşan UNRWA misafirhanesine 20 mm'lik top mermisi attığını açıkladı.

Saldırı akşam geç saatlerde içeride 10 personelin uyuduğu sırada meydana geldi. Yardım kuruluşu, saldırı günü de dahil olmak üzere misafirhanenin koordinatlarını düzenli olarak İsrailli yetkililerle paylaştıklarını ve o sırada bölgede herhangi bir askeri hedefin varlığından haberdar olmadıklarını belirtiyor. UNRWA, saldırı öncesinde İsrail tarafından herhangi bir uyarı almadıklarını da vurguluyor. 

5 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU HAYATINI KAYBETTİ 

8 Ocak'ta meydana gelen üçüncü olayda, Han Yunus'ta 100'den fazla Sınır Tanımayan Doktor (MSF/Médecins Sans Frontières) personeli ve ailelerinin barındığı bir bina hedef alındı. Bir MSF çalışanının 5 yaşındaki kızı hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı.

Bu saldırıda da MSF personelleri bölgede herhangi bir askeri hedef görmediklerini ve saldırı konusunda herhangi bir uyarı almadıklarını söylüyor. 

Diğer beş saldırı ise şunlardı: 18 Kasım'da bir MSF konvoyuna, 18 Ocak'ta Uluslararası Kurtarma Komitesi ve Filistin için Tıbbi Yardım personellerinin olduğu bir misafirhaneye, 5 Şubat'ta bir UNRWA konvoyuna, 20 Şubat'ta bir MSF misafirhanesine, 8 Mart'ta Amerikalı Yakın Doğu Mülteci Yardımı çalışanlarının barındığı eve saldırı düzenlendi.

"İSRAİL'DEN HESABI SORULMALI"

Son olarak 13 Mayıs günü (dün) İsrail güçleri Gazze Şeridi'ndeki bir Birleşmiş Milletler (BM) aracını hedef aldı. Saldırıda 1 BM çalışanı hayatını kaybederken, 1 kişi ağır yaralandı. 

Olayın ardından açıklama yapan BM sözcüsü, genel sekreter António Guterres'in "derin üzüntü duyduğunu" ve "BM personeline yönelik tüm saldırıları kınadığını ve kapsamlı bir soruşturma çağrısında bulunduğunu" söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü direktörü Belkis Wille ise, “İsrail bir yandan hayat kurtaran kritik insani yardım malzemelerine erişimi engelliyor, diğer yandan da izin verdikleri küçük miktarın bir kısmını taşıyan konvoylara saldırıyor. İsrail güçleri yardım kuruluşlarına yönelik saldırılarına derhal son vermeli ve bu suçların hesabı sorulmalıdır.” diyerek saldırılara tepki gösterdi. 

Evlerin, hastanelerin, camilerin ve okulların bombalandığı İsrail saldırılarında son 7 ayda 34 bin 500'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. 

Kaynak: The Guardian