Bugün sizlerle tanışmanın ve ilkyazımı yazmanın heyecanı içerisindeyim. İlkyazımı “Geri Dönüşüm “ konusuna ayırıyorum.
Çöp olduğunu zannettiğimiz bir şeyi atmadan önce materyalleri değerlendirebilir ve ekonomiye bir nebze katkıda bulunabiliriz. Birey olarak ekonomi için tek başıma ne yapabilirim diye düşünmeyin.. Damlaya damlaya göl olur Gelin evimizdeki bir şeyi atmadan önce kısaca geri dönüşüm nedir, neden atmamalıyım ve niçin bu şekilde düşünmemiz gerektiğine bir bakalım …
Geri Dönüşüm sözlük anlamıyla; doğadaki kaynakların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerden geçirilerek kullanacağımız bir hammaddeye dönüştürerek, ya üretim için kullanılması ya da son haliyle kullanabileceğimiz sonsuz olmayan kaynakları fazla kayba uğratmadan kullanmak ve ekonomiye dahil etmektir.
Ekonomik değeri olsun veya olmasın atıklarımızı tekrar kullanıma sunmak; bize doğadaki kaynakların korunması ve gereksiz yere kullanımının önüne geçilmesini, atıkları yerinde ayırarak ta çöp dağlarının oluşumunun önüne geçilmesini , enerji tasarrufu ve gereksiz çevre kirliliğinin önüne geçilmesini sağlar..
Ayrıca evdeki kullandığımız mobilyalar, aksesuarlar ve ambalajlarla o kadar güzel şeyler yapabiliyoruz ki , yeri geldikçe de bunların yapımını görsel olarak paylaşacağım sizinle..
Yaptıklarınızı severek kullanacağınızdan veya çok beğenilen bir hediye olacağından hiç şüpheniz olmasın..
Geri dönüştürülen her madde; bize ekonomik kazanç olmasının yanısıra sosyal sorumluluk olarak bütün bireylere öğretmeli, anlatmalı , hayata geçirmeli ve herkesin farkında olmasını sağlamalıyız..
Kısa bir örnekle; 1 ton atık kağıdın kullanılmasıyla 8 yetişkin ağacın kesilmesinin, %95 ‘e varan hava kirliliğinin, %35 ‘e varan su kirliliğinin ve %45’e varan su kullanımının önüne geçilmiş olur..
Üstteki rakamlarda da gördüğümüz gibi tablo korkunç..
Bir gazeteden, bir şişeden ne olur ki deyip çöpe attığımız her malzeme; hem ülke ekonomisine, hem de geleceğimize vurulan darbedir.
Kendimize ve geleceğimiz olan çocuklarımıza daha güzel ve yaşanılası bir dünya için herkesi elindeki malzemeleri değerlendirmeye davet ediyorum..
Zenginliğimizi farketmemiz dileğimle;….
Gülsüm Tatoğlu