ÖZEL HABER

Gazze'ye liman neden yapıldı?

ABD Gazze kıyısına bir liman inşa etti. Yakın zamanda inşa edilen limanın amacını yardımların rahatlıkla Gazze’ye ulaştırılması olarak açıklasa da Filistinliler Gazze sahilindeki iskeleyi ‘işgal limanı’ olarak nitelendiriyor. Limanın amacını Uluslararası İlişkiler Danışmanı Yasir Feten ve Orta Doğu Uzmanı İsmail Yaşa ile Çağrı Erhan’da sorduk.

Tuğba Çakıroğlu Demşo / Muhabir

MISIR İLE SİNA ANLAŞMAZLIĞI

İsrail'in Mısır ile Sina bölgesi konusunda tam bir anlaşma sağlayamadığını belirten Feten, bu durumun ekonomik ve askeri nedenlere dayandığını ifade etti. Feten Mısır’ın İsrail için başta gaz geçişi olmak üzere ciddi bir Pazar olduğunu söyledi. Feten, Mısır'ın Sina bölgesinde asker bulundurma isteğinin ve İsrail'in buna karşı tepkisinin, iki ülke arasında gerilime yol açtı ğına işaret etti. 

MASUM GÖSTERME ÇABASI

İsrail’in limanı masum göstermek adına Güney Kıbrıs’tan ABD özelinde yardım malzemelerinin limana yanaştırıldığına dikkat çeken Yasir Feten, böylece dünyaya limanın tamamen insani amaçlarla yapıldığının gösterilmeye çalışıldığına dikkat çekti. 

NEDEN İNŞA EDİLDİ?

Ancak Yasir Feten “Enez tarafından, Sofa kapısından, bütün kapılardan yardım geçişi mümkünken niye 320 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı?” sorusuyla olayın aslının çok başka olduğuna dikkat çekti. Bunu da iki sebebe bağladı; birincisi göç planı, ikincisi Gazze’nin hemen dibindeki gaz stokları. “Amerika'nın planı ama doğrudan Amerika değil.” diyen Feten bu durumu da şu sözlerle açıkladı; “İsrail'in aslında bugün Amerika'yı nasıl, tabanı ne kadar rahatsız olsa da kendi politikaları üzerine Orta Doğu'da şekillendirdiğini görüyoruz.

İTTİFAK VE ÇIKAR ÇATIŞMALARI

Orta Doğu uzmanı İsmail Yaşa da ABD ve İsrail’in Gazze’ye yönelik planlarının bazı ortak ve farklı noktalar içerdiğini belirtti. Yaşa, ABD ve İsrail’in planlarının merkezinde Hamas yönetiminin sona erdirilmesinin olduğunu söyledi. İki ülkenin Gazze üzerindeki ayrıldığı noktayı ise “İsrail, Gazze'nin tamamen işgal edilmesi ve İsrail yönetiminde kalmasını savunuyor. ABD ve Arap ülkeleri Gazze’nin Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin yönetimi tarafından idare edilmesini istiyor.” sözleriyle açıkladı. ABD’nin iskele kurmadaki amacının Gazze’ye adım atmak olduğunu söyledi. 

AMAÇ HAMAS’IN BİTİRİLMESİ

Filistinli direnişçilerin çıkmaza girdiğinin, İsrail işgal güçlerini hedef aldıkları gibi iskeleyi ve iskeleden gelecek ABD askerlerini hedef alamayacaklarını vurguladı. İsmail Yaşa, “Bu kez savaş Filistin direnişi ve İsrail arasında değil, Filistin direnişi ve ABD arasında savaşa döner. Filistin direnişinin pusulasının yön değiştirmesine, yani aleyhine sebep olur ve “Hamas orada Gazze’ye gelen insani yardımları hedef alıyor.” gibi bir durum ortaya çıkar” dedi.

FİLİSTİN DAVASINA DESTEK AZALIR

Filistinli direnişçilerin çıkmaza girdiğinin, İsrail işgal güçlerini hedef aldıkları gibi iskeleyi ve iskeleden gelecek ABD askerlerini hedef alamayacaklarını vurgulayan Yaşa sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu kez savaş Filistin direnişi ve İsrail arasında değil, Filistin direnişi ve ABD arasında savaşa döner. Filistin direnişinin pusulasının yön değiştirmesine sebep olur. Uluslararası arenada halklar nezdinde Hamas’a olan, Filistin davasına olan sempatiyi de olumsuz etkiler. Dolayısıyla ABD buradab bunu sağlamaya çalışıyor. Filistin yönetimine kendi Gazze’ye yönelik planlarına destek olacak oradan bir kapı açtı.”

AMBARGONUN KIRILMASINDAN KORKTULAR

Gazze’ye iskele kurulmasındaki adımların Türkiye’nin özgürlük filosu hareket sonrası atılmaya başlandığını hatırlatan Yaşa, buradaki amacın Gazze’ye deniz yoluyla, ablukanın kırılarak İsrail’in kontrolü dışında bir yardım düşüncesinin önünü kesmeyi amaçladıklarını belirtti.

GAZZELİLER YURDUNU TERK ETMEK İSTEMİYOR

İskelenin Gazzelilerin Gazze’den çıkması ya da çıkarılması için kullanılacağı iddialarını da değerlendiren İsmail Yaşa, bu iddiayı zayıf bulduğunu dile getirdi. Buna en güçlü dayanak olarak da Gazzelilerin Gazze’yi terk etmek istememesini gösterdi.

İkinci olarak da Gazzelilerin çıkışı için bir iskele yapmaya gerek olmadığını böyle bir şey ABD’nin kapıyı açması için Mısır’a baskı yapmasının yeterli olacağını söyledi. 

GÖZ BOYAMAYA ÇALIŞIYOR

Prof. Dr. Çağrı Erhan da ABD’nin liman inşasını, yurt dışından gelen baskılar ve içeride hızla büyüyen Filistin’e destek gösterilerine bağladı. Erhan, “Eğer bir çıkışa zorlanacaklarsa, canlarını kurtarmak için de çıkacaklarsa, onların çıkacakları nokta Refah’tır. En makul olanı da o. Onun dışında böyle bir seyyar limanın bu amaçla, kullanılmasının bir gerekçesi yok.” dedi. 

Prof. Çağrı Erhan, ABD’nin liman yapmasının arkasındaki tek nedenin sanki Filistinlilere insan yardım yapıyormuş görüntüsünü vermek olduğunu, “Bunun da en büyük delili seyyar bir liman yapıyor olmalı. Toplayıp gidecekler yani. Orada bırakmayacaklar hiçbir şeyi.” sözleriyle destekledi.

Erhan ABD’nin liman yapmasındaki tek nedenin Filistinlilere insani yardım yapıyormuş görüntüsü vermek olduğunu ifade etti. “Bu akan kan çoktan durdurulabilirdi. Yani ekstra bir çaba göstermelerine gerek yok, yapacaklarını yaptılar. Dolayısıyla bu göz boyu boyama girişimleriyle de kimseyi kandıramazlar. Buraya biz liman yapıyoruz, Filistinlere yardım ediyoruz. Buna ne Filistinler inanır, ne de İslam alemi, ne de insanlık.” diyerek ABD’nin dünyaya karşı bir göz boyama içerisinde olduğunu vurguladı.