Gökhan Erek / Özel Haber

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft'tan kaynaklanan sorun nedeniyle dünya genelinde yazılım sistemlerinde arıza yaşandı. Şirketin siber güvenlik için kullandığı CrowdStrike programında meydana gelen yazılım sıkıntısı; bankacılık ve havacılık başta olmak üzere birçok sektörde kriz yaşattı. Dünya genelinde kargaşaya neden olan arıza nedeniyle uçuşlar iptal oldu, bankacılık sistemleri çöktü.

TÜRKİYE HIZLA AKSİYON ALDI

Arızanın ardından açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiğinin tespit edildiğini duyurdu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dünya genelinde yaşanan sıkıntı nedeniyle Türkiye'de etkilenen kurumlarla irtibat halinde olduklarını belirterek, "Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaları takip ediyoruz. Bu anlamda bu zarara uğrayan ya da etkilenen sistemlerle ilgili olarak kurumlarla hemen irtibata geçtik. Bazı kurumlarımızda hemen müdahaleyle birlikte buradaki aksaklığın önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim.” dedi.

Kötülük sezonu açılıyor! Kötülük sezonu açılıyor!

MICROSOFT VE CROWDSTRIKE’TAN AÇIKLAMALAR

Saatlerce süren krizin ardından Microsoft 365 tarafından yapılan açıklamada, sorunun altında yatan nedenin düzeltildiği belirtildi. Şirket, "Birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmeti tam işlevselliğe geri yüklendi. Kalan etki bazı uygulama ve hizmetlerde sürüyor." açıklamasında bulundu.

CROWDSTRİKE SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Krize neden olan Crowdstrike’ın CEO'su George Kurtz  ise sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, "CrowdStrike, Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir kusurdan etkilenen müşterilerle aktif olarak çalışmaktadır. Mac ve Linux ana bilgisayarları etkilenmemiştir. Bu bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değildir. Sorun tespit edilmiş, izole edilmiş ve bir düzeltme yapılmıştır. Müşterilerimizi en son güncellemeler için destek portalına yönlendiriyoruz ve web sitemizde eksiksiz ve sürekli güncellemeler sunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullanarak seferberlik durumunda olduklarını kaydetti.

"TEKELLEŞME BU KADAR TEHLİKELİ"

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, ise “Tek işletim sistemi, tek arama motoru, bir iki sosyal medya platformu, birkaç alışveriş sitesi; sadece birinin çökmesi bile dünyada bağlı olan tüm devletlerin kritik altyapısının neredeyse çökmesine neden oluyor.” diyerek Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemine dikkati çekti. Bayraktar, “Yüksek teknoloji küresel düzeyde tekelleştiğinde, işte bu kadar kırılgan. Yaşadığımız siber fiziksel ağlarla örülü dünyada, teknolojinin her alanında bağımsızlık, toplumlar için vazgeçilmez. İşte tam da bu nedenle, tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye için; Milli Teknoloji Hamlesi diyoruz.” ifadelerini kullandı.

"SİBER SALDIRI OLABİLİR"

Yaşanan krizi Aslında’ya değerlendiren Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, siber saldırı ihtimalini, düşük olmasına rağmen kenarda tuttuğunu belirterek, şunları kaydetti, “Çünkü bundan üç dört sene önce benzer bir olay daha yaşanmıştı. O olay da yine ‘Siber saldırı değil.’ şeklinde açıklandı. Yine böyle bir yazılım güncellemesi ile alakalı başka bir firmanın olayıydı. Fakat çok uzun zaman sonra siber saldırı olduğu anlaşılmıştı. Dolayısıyla bu firmaya yönelik yapılan eylem bir siber saldırı olabilir. Dünyanın şu an yaşadığı şey bir siber saldırı olmuyor. Ama Crowdstrike şirketinin yaşadığı şey bir siber saldırı olabilir. Dolayısıyla orada bir ayrım yapmak gerekiyor.

                                                                           Ersin Çahmutoğlu

“ETKİSİ BÜYÜK"

Yaşanan gelişmelerin etkilerini aktaran Çahmutoğlu, “Havalimanları, seferlerini iptal etti. Devam edenler ise biletleri elle kesmeye başladılar. Ulaşım altyapıları sıkıntı yaşadı, bankalar hizmetlerini durdurdu. İngiltere Londra’da hastaneler hizmetleri durdurmak zorunda kaldı. Dünyanın pek çok yerinde sorun yaşanıyor. Dolayısıyla hem bir maddi kayıp var hem de insanların mağduriyeti söz konusu.  Devletler de sıkıntı yaşıyor. Dolayısıyla etkisi büyük ve çözülmezse büyüyebilir. Faaliyet açısından daha zararlı bir sonuç ortaya çıkabilir.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: aslında.com