Artan enflasyonla birlikte kira bedellerinde yaşanan sorunlar ev sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlığa neden oldu. Sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerde ise kira bedellerinin altın ile talep edildiği iddia edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bazı basın yayın organlarında çıkan ve kira bedelinin altın cinsinden ödenmesi yönünde ev sahiplerinin yaptığı talepte bulunduğunu yönünde haberler üzerine açıklama yaptı.

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA KARARA VURGU 

Bakanlıktan yapılan açıklamada 2018 yılında Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 4’üncü maddesinde yapılan düzenlemeye vurgu yaptı.

Bakanlık açıklamasında, Türkiye’de yerleşik kişilerin, bakanlık tarafından belirlenen haller haricinde kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacağı hatırlatıldı.

KİRAYI ALTIN İLE ÖDEMEK MEVZUATA AYKIRI

Açıklamada, sosyal medyada yer alan haberlerde bahsi geçen kira bedelinin altın cinsinden ödenmesinin mevzuata aykırılık oluşturduğu vurgulandı.

Bakanlık, mevzuata aykırı işlem yapılmaması hakkında uyarıda bulundu.

Bitcoin'den rekor: İlk defa 97 bin doları geçti Bitcoin'den rekor: İlk defa 97 bin doları geçti

Screenshot 16-6

KONUNUN ARKA PLANI VE İDDİALAR?

Geçtiğimiz günlerde bir ev sahibinin yıllık kira artış bedelini altın cinsinden belirlemek istemesi sosyal medyada tartışma yarattı. 

Ankara'daki evini kiralamak isteyen ev sahibi, kiracısı ile yaptığı sözleşmede yıllık kira artış bedelini 7 gram altın, yıllık kira bedelini ise toplamda 84 gram altın olacak şekilde belirledi. 

Kira sözleşmesi sosyal medyada gündem olurken sözleşme şartları, kiracılar ve ev sahipleri arasında uygulanacak proesedür tartışmaya açıldı. 

SÖZ KONUSU DÜZENLEME 2018 YILINDA YAPILDI

13 Kasım 2018'de Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri belirli sözleşme türlerinde sözleşme bedelinin ve diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenemeyeceğine ilişkin düzenleme yapılmıştı. 

Indir-14

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı da kira sözleşmelerinin altın cinsinden belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğuna yönelik de bir açıklama gerçekleştirildi. Açıklamada 2018 yılında yapılan düzenleme hatırlatıldı.

Indir (1)-4

Indir (2)-2

Kaynak: www.aslinda.com