Peygamberimiz eşlerine ve çocuklarına da çok iyi davranırdı. Enes b. Malik şöyle demiştir: “Aile fertlerine Hz. Peygamber’den daha fazla merhametli ve iyi davranan bir kimse görmedim.” (Müslim, Fedail 63) Peygamberimiz, örnek bir ‘aile reisi’ idi. Hanımlarına karşı çok nazik, çocuklarına karşı da çok şefkatli idi. Ev işlerinde hanımlarına yardım eder ve onlara çok iyi davranırdı. İslâm ahlâkının gayesi, insanın hayır yönündeki iyi davranışları tercih etmesini ve şer olan kötü davranışlardan kaçınmasını sağlamaktır. Kalbinde sağlam bir inanç taşıyan her Müslüman kişi bütün davranışlarına dikkat eder.

Kimseye kötülük yapmaz, elinden geldiği kadar herkese iyilik etmeye çalışır. İbadetler; hem kalbimizdeki imanı güçlendirir, hem de güzel ahlâklı olmamızı sağlar. Bu sebeple ibadetlerimizi yapmalı ve 5 vakit namazı kılmalı ve güzei davranışlarda bulunmalı, kötü huylardan ve kötü davranışlardan da uzak durmalıyız. Rasûlullah (s.a.v.) şöyle duâ ederdi: “Allah’ım! Kötü ahlâklı olmaktan, çirkin (günah ve haram olan) işler yapmaktan ve yanlış inançlara sapmaktan (şirk koşmaktan) sana sığınırım.” (Tirmizî, Daavât 126) Hz. Âişe’den Rasûlullah (s.a.v.) şöyle de duâ ederdi: “Allah’ım, vücûd yapımı güzel yaptığın gibi, ahlâkımı da güzelleştir.” (Müsned, c. 1, s. 403) Bu nedenle ahlâk konusunda da insanlara en güzel örnek ve model şahsiyet; Hz. Muhammed (s.a.v.)’dir. Dolayısıyla dünya ve âhiret mutlulğu için, Peygamberimizi bütün yönleriyle anlayıp model almaya çalışmalıyız. “Kim Allah ve Rasûlüne itaat ederse (Rasûlü model alırsa) büyük kurtuluşa ve mutluluğa ermiş olur.” (Ahzâb, 33/71) Allah’a itaat, Peygambere itaat etmeyi gerektirir. Peygamber'e iman ve itaat ise O'nu örnek ve önder kabul etmek içindir. Peyagberimizi örnek alırsak dünyada huzura ahiette de kurtuluşa, mutluluğa, yani cennete kavuşuruz. Hz. Peygamber hayatın her alanı için bizlere en güzel örnek ve model şahsiyettir. Yüce Allah, “And olsun ki, Allah’ı(n rızâsını) ve âhiret günü(n saâdetini) umanlar ve Allah’ı çokça ananlar için Allah’ın Rasûlü’nde, sizin için pek güzel örnek vardır.” (Ahzâb, 33/21) buyurarak, Peygamberimizin her konuda örnek alınacak bir model şahsiyet olduğunu açık bir şekilde ifade etmiştir. Hz. Peygamber’i sevdiğini idda edenler O’nu örnek ve model almalı, O’nun sünnetine uymaya gayret etmelidirler. Sünnet Hz. Peygamber'in dini yaşaması, uygulaması ve açıklamasıdır.

Sahih Sünneti devre dışı bırakmak Hz. Peygamber'i devre dışı bırakmak anlamına gelir. Hz. Peygamber'i örnek almadan Müslümanca yaşamak mümkün değildir. Hz. Peygamber (s.a.v), Kur'an'ın açık emriyle, kendisine uyulması ve hareketleri model alınması gereken en güzel örnek ve ideal bir şahsiyettir. İnsanlara dünya ve âhirette mutlu olmanın aydınlık yolunu gösteren Peygamberimiz, öğrettiği inanç, ibadet ve ahlâk ilkelerini kendisi uygulayarak en güzel model olmuştur. Bu sebeple Peygamberimizi her konuda örnek alırsak dünyamız mutlu, ahiretimiz de cennet olur!