EKONOMİ

İkinci el araç ilanlarında kimlik ve yetki doğrulaması zorunluluğu getirildi

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil ticaretinde kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmek ve tüketici mağduriyetlerini engellemek amacıyla önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile ikinci el araç ilanlarına kimlik ve yetki doğrulaması yapılması zorunlu hale geldi.

Taşıt ilanlarında yetki doğrulaması uygulaması başladı. Bu düzenleme, özellikle sahte ilanlar ve spekülatif fiyat artışlarını engellemeyi amaçlıyor. 1 Nisan itibarıyla yetki belgesi olmayan oto galeriler ilan platformlarına erişemeyecek.

UYGULAMA 1 NİSAN’DA BAŞLAYACAK

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) ikinci aşamasında, 1 Kasım 2023’te kimlik doğrulamasının zorunlu hale gelmesinin ardından, 1 Nisan 2025’ten itibaren, yetki belgesi olmayan oto galeriler ilan veremeyecek. Bu tarihten sonra, sadece yetki belgesine sahip işletmeler ve taşıt sahiplerinin birinci ve ikinci derece akrabaları veya eşleri, ilan platformlarına araç ilanı girebilecek. 

YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı itibarıyla 26 bin 627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi verildiğini açıkladı. Bakanlık, bu yeni düzenlemeyle sahte ilanlar ve kayıt dışı ticaretin önüne geçmeyi hedefliyor. Geçiş süreci 1 Nisan 2025’e kadar devam edecek ve bu tarihe kadar yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilebilecek. 

E-DEVLET ÜZERİNDEN YETKİLENDİRME

Yeni düzenleme ile oto galeriler, taşıt sahiplerinden izin alarak ilan verebilecek. Yetkilendirme işlemi, e-Devlet üzerinden yapılacak ve taşıt sahiplerinin ilan verme işlemi daha güvenli hale getirilecek.

Ticaret Bakanlığı, elektronik ortamda yayımlanan gerçeğe aykırı ve aldatıcı ilanların önlenmesinin yanı sıra, kayıt dışı ticaretin engellenmesine yönelik önemli adımlar attıklarını vurguladı. Bakanlık, ilan platformları ve EİDS arasında kurulan entegrasyon ile kimlik doğrulamasının 1 Kasım 2023'ten itibaren uygulanmaya başlandığını ve yetki doğrulamasının ise bugünden itibaren devreye alındığını belirtti.  

SPEKÜLATİF FİYAT ARTIŞINA ÖNLEM

Yeni düzenlemeyle, sadece yetkilendirilmiş işletmelerin ve taşıt sahiplerinin ilan verebilmesi, spekülatif fiyat artışlarını ve sahte ilanları önlemeyi amaçlıyor. 1 Nisan 2025 itibarıyla geçiş sürecinin sona ermesiyle, ilan platformlarında yetki doğrulaması yapılmadan taşıt ilanı verilemeyecek.