Mısır uçağı Suudi Arabistan'a zorunlu iniş yaptı Mısır uçağı Suudi Arabistan'a zorunlu iniş yaptı

İngiltere Genelkurmay Başkanı Oramiral Tony Radakin, İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsünün (RUSI) yıllık toplantısında, savunma ve güvenlik alanında açıklamalarda bulundu.

Bu yılın en beklenmedik gelişmesi olarak Kuzey Koreli askerlerin Rusya saflarında Ukrayna sınırına getirilmesini gösteren Radakin, Rusya-Kuzey Kore işbirliğinin, Moskova ile Pyongyang arasında daha fazla teknoloji ve uzmanlık ticaretine neden olabileceğini belirtti.

Tony Radakin, dünyadaki gelişmelere karşın İngiltere'nin varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olmadığını aktararak, "Coğrafyamız ile Arktik'ten Avrasya'nın steplerine uzanan derin bir ittifak tarafından korunuyoruz. Yine de istikrarsız bir dünyanın getirdiği sonuçları tecrübe ediyoruz" ifadesinde bulundu.

Radakin, çoğu askerin kariyerinde gördüğünden daha tehlikeli bir dönem yaşandığına dikkat çekti ve "Bu, hiçbir yerde nükleer alanda olduğundan daha belirgin değil. Birinci nükleer çağ, yani soğuk savaş, iki blok tarafından tanımlanmıştı. İkinci nükleer çağ ise nükleer silahsızlanma çabalarıyla geçti. Ancak şu an çok karmaşık olan üçüncü bir nükleer çağın şafağındayız. Bu çağ, çoklu ve eş zamanlı ikilemler, nükleer güç ile yıkıcı teknolojilerin yaygınlaşması ve güvenlik mimarilerinin neredeyse tamamen yokluğuyla tanımlanıyor" dedi.

Resim 2024 12 05 105921404

Radakin, İran, Kuzey Kore, Rusya ve Çin'in nükleer alanda attığı adımları küresel tehdit olarak gösterirken, ABD ve İngiltere gibi ülkelerin, müttefiklerinin güvenliği için nükleer güç kullanımına hazır olduğunu ifade etti.

Rusya'nın İngiltere ve NATO üyelerine saldırma ihtimalinin çok uzak olduğunu vurgulayan Radakin, "Rusya, geleneksel ya da nükleer, kendisine verilecek yanıtın ne kadar ezici olacağını biliyor. NATO'nun caydırıcılık stratejisi çalışıyor. Ancak tehlikeli bir Rusya'ya karşı güçlü olmaya devam etmeli" diye konuştu.

"HALA ÇOK YAVAŞIZ"

Savunma alanında reform yapılması konusuna da değinen Radakin, "Hala çok yavaşız, hala çok dikkatliyiz, çok fazla risk var, hala çok fazla süreç var, çok fazla tekrar var ve yeterince öncelik yok" görüşünü paylaştı.

Benzeri bir açıklamayı 2021'de yaptığını ve hala o noktadan uzaklaşılmadığını kaydeden Radakin, reform için işlerini yapan insanların önüne çıkan süreçleri ortadan kaldırmak gerektiğini belirtti.

Oramiral Radakin, kurumsal eksiklikleri gidermenin de önemine vurgu yaparak, güç ve hıza değer veren bir kurumsal kültürün geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Teknoloji, bilim ve uluslararası işbirliklerine verilecek önemin de reform açısından faydalı olacağını aktaran Radakin, dünyada risklerin daha da arttığını ve dünyanın artık daha tehlikeli hale geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA