Yasa, “aileyi desteklemek için iffet ve tesettür kültürünün teşviki” amacıyla hazırlandı ve 72 maddeden oluşuyor. Yasaya uymayanlar için 71 dolardan 2 bin 350 dolara kadar para cezası öngörülüyor. Para cezasını belirtilen sürede ödemeyenler ise kamu hizmetlerinden mahrum bırakılacak; devlet dairelerinde işlem yapamayacak, pasaport, araç ruhsatı ve ehliyet alamayacak.
Reformistlerden tepki
Reformist kanattan birçok isim, yasanın halk üzerinde baskı yaratacağını ifade ederek Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’a çağrıda bulundu. Hasan Ruhani döneminde Bakanlık yapmış Abbas Ahundi, Cumhurbaşkanı’na yazdığı mektupta yasayı veto etmesi gerektiğini belirtti. Reformist Cephesi Sözcüsü Cevad İmam ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ülkenin ekonomik, sosyal ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, “Bu tür yasaları önceliklendirmek yerine halkın temel ihtiyaçlarına odaklanın.” dedi.
Mahsa emini olayları ve tesettür tartışması
İran’da zorunlu başörtüsü uygulaması, geçtiğimiz yıl 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle yeniden tartışma konusu olmuştu. Bu olay, ülkede yaklaşık dört ay süren geniş çaplı protestolara yol açmış, 500’den fazla kişi yaşamını yitirmişti.
Protestoların ardından özellikle büyük şehirlerde bazı kadınlar, kamusal alanlarda başörtüsü kuralına uymamaya başlamıştı. Bu durum, radikal muhafazakar siyasetçilerin tepkisine neden olmuştu.
Toplumda gerilim artıyor
“Tesettür Yasası”nın yürürlüğe girmesiyle birlikte İran toplumunda mevcut gerilimlerin daha da artabileceği düşünülüyor. Yasanın uygulanması, özellikle kadınlar ve reformist kesimler arasında endişe yaratırken, uluslararası kamuoyunda da İran’daki insan hakları durumu yeniden gündeme gelebilir.