LEYLA İLHAN- MUHABİR
İsrail-Hizbullah gerilimi, İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine düzenlenen saldırı ile zirveye çıktı. Hizbullah saldırının sorumluluğunu kabul etmediğini duyururken, İsrail ise atılan roketlerin Lübnan envanterine kayıtlı olduğunu iddia etti.
Saldırının hemen ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Güvenlik Kabinesini topladı.
Toplantının ardından yapılan açıklamada, “Kabine, İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı'na saldırıya verilecek yanıtın türü ve zamanını belirleme yetkisi verdi." denildi.
Verilen karar sonucu akıllara İsrail ve Lübnan arasında savaş mı çıkacak sorusunu getirdi.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Muhammed Hüseyin Mercan İsrail ve Lübnan arasındaki gerilimi Aslında’ya değerlendirdi.
STRATEJİK BİR KAZANIM SAĞLAMADI
Golan Tepeleri’ndeki saldırıların Hizbullah açısından ve direniş grupları açısından bir anlamı olmadığını belirten Mercan, bu saldırının stratejik bir kazanım sağlamadığını ifade etti.
Mercan Golan bölgesinde Dürzilerin yaşadığını belirterek, “Oradaki Dürzilerin birçoğu İsrail vatandaşlığını reddetmiş kimseler. Yani bu anlamda İsrail’in kendi vatandaşı olan Dürzilerle aralarında farkın olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Şimdi böyle bir noktaya yapılacak olan bir saldırının aksine zaten Suriye topraklarına ait olduğunu hisseden bir topluluğu, bir kesimi kendilerine karşı kışkırtmaktan başka bir anlamı olmayacağı için bunun hiçbir rasyonel açıklaması söz konusu değil” diye konuştu.
DEMİR KUBBE’DE AKSAKLIKLAR VARDI
Demir Kubbe’nin algoritmasında aksaklıklar meydana geldiğini ve ciddi misillemeler yapmadığını aktaran Mercan, “Lübnan tarafından gelen füzelere karşı vermiş olduğu cevapla patlamayan birkaç parçasının Mecdel Şems ve özellikle de futbol sahasına düşmesi ve orada bir kalabalığın bulunması öncelikle bu elim olayın yaşanmasına sebep oldu. Burada yapılabilecek şu an en makul açıklamanın aslında bir bakıma artık demir kubbenin yeteri kadar saldırılara dakik cevap verememesinden kaynaklanan ve bu aksaklıktan kaynaklanan bir mevzu olduğunu ifade etmek gerekiyor “ dedi.
İSRAİL VATANDAŞLARINI KONSOLİDE ETTİ
Mercan, İsrail’in Lübnan’a harekat düzenleyerek hem vatandaşlarını konsolide etme hem de uluslararası arenada yitirdiği meşruiyetini yeniden kazanma amacı olduğunu ifade etti.
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD dönüşü bu saldırının gerçekleştiğini kaydeden Mercan, “Lübnan zaten hızlı bir şekilde aksiyon aldı. Hizbullah bu saldırıyı gerçekleştirmediğini tüm dünyaya ilan etti ve yine Lübnan direnişi de diğer direniş grupları da benzer şekilde açıklama yaptı. Bunun üzerine İsrail aslında birazcık daha meseleyi daha baskın bir karakterle yönetebilmek adına bunu hızlı bir şekilde kendi medya araçlarını kullanarak veya uluslararası arenada bir hava oluşturmaya çalışarak Hizbullah’ın veya Lübnan direnişin üzerine yıkmaya çalıştı ve buradan Lübnan’a yapılacak saldırı noktasında kendisine bir manevra alanı oluşturdu” dedi.
GAZZE’DEKİ YENİLGİYİ LÜBNAN ÜZERİNDEN GİDERMEYE ÇALIŞIYOR
7 Ekim’den bu yana Lübnan ve İsrail arasında savaşın çıkacağının tahmin edildiğini aktaran Mercan, “İsrail Gazze’deki stratejik kaybını yenilgisini Lübnan üzerinden bir kazanımla tolere etmeye çalışıyor. Bu savaş bir yerde bitecek ve bu savaş bittikten sonra ortaya çıkan askeri, ekonomik ve psikolojik maliyet Netanyahu hükümeti için üzerinden Akalkılamayacak bir duruma evrilecek. Lübnan aslında onlar için güzel bir hedef” şeklinde konuştu.
Hizbullah’ın uzun yıllardır yürüttüğü direniş söyleminin büyük bir testten geçtiğini vurgulayan Mercan, “ Gazze’de bir soykırım gerçekleşirken her ne kadar savaşın aktif bir parçası olduğunu iddia etseler de aslında bunun o düzeyde olmadığını ve saldırgan tutumuna ciddi manada bir engel teşkil etmediğini görebiliyoruz. Örtülü bir centilmenlik anlaşması çerçevesinde karşılıklı angajman kuralları dahilinde yürütülen bir strateji var Bu çerçevede atılan adımın kim tarafından öncelikli olarak gerçekleşeceği ciddi manada bir soru işareti” ifadelerini kullandı.
İSRAİL MEŞRUİYET KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYA
Başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin İsrail ve Lübnan arasındaki gerilimin sona ermesi için diplomatik çözüm çağrısı yaptığına değinen Mercan, “Lübnan ile İsrail arasındaki savaş Gazze’ye benzemeyecek bu anlamda işgal devleti İsrail çok daha büyük bir sorunla meşruiyet krizi ile karşı karşıya kalacak. Hizbullah’ın askeri kapasitesini göz önüne aldığımızda İran’dan alınmış veya farklı yerlerden alınmış olan güçlü füzeler var” dedi.
İSRAİL’İN İŞİNE YARAMAYACAK
Savaşın hemen başlamasının İsrail’de bir kaosa neden olacağını ve İsrail’in askeri kanadının stratejik hesaplamalar yapmakla meşgul olduğunu aktaran Mercan, saldırının İsrail’e daha büyük zarar vereceğini ve savaşın konumunun burada belirleyici nokta olduğunu söyledi.
Mercan iki ülke arasındaki gerilimin söylemler aracılığıyla ilerlediğini kaydederek, etki alanının bölgesel ve küresel sonuçlarını değerlendirmek için ilk saldırının kimden geleceği nereye olacağının daha önemli olduğunu vurguladı.