BİLİM, TEKNOLOJİ

Işığına bakmaktan kendinizi alamayacaksınız! Karanlıkta parlayan kristal...

İngiltere’nin Batı Üniversitesi'nden Sofie Boons, karanlıkta parlayabilen ilk laboratuvar yapımı tek taş kristali üretti. BRG adı verilen yeni bir malzeme kullanılarak üretilen bu parlayan mücevher, gün ışığında da göz alıcı bir renk sunuyor.

İngiltere’nin Batı Üniversitesi’nden (UWE) bilim insanı ve mücevher tasarımcısı Sofie Boons, karanlıkta parlayabilen ilk laboratuvar yapımı tek taş kristali üretti. Bu çığır açan mücevher, Boons’un deneysel olarak yetiştirilen kristallerin günümüz mücevherinde kullanılabilirliği, sınırlamaları ve olası kullanımları üzerine yaptığı yıllar süren araştırmaların bir parçası olarak ortaya çıktı. Boons, ayrıca platin bir yüzükte "ruby seed"den yetiştirilen ilk yakutu de üreterek endüstri atık ürünlerinden faydalandı.

KARANLIKTA PARLIYOR

İsviçre merkezli BREVALOR Sarl ile iş birliği içinde üretilen bu parlayan kristal, "BRG" adındaki yeni bir materyal kullanılarak tek taş olarak tasarlandı. Karanlıkta parlamakla kalmayıp, gündüzleri de göz alıcı bir renk sunuyor.

BRG kristalleri, silikon kristallerinin üretimiyle benzer bir yöntemle oluşturuluyor. Silikon, 1950’lerde transistörün icadıyla bilgi teknolojisi çağının temel malzemelerinden biri haline geldi ve artık bilgisayarlarımızda ve telefonlarımızda yer alıyor. Görünüşe göre kristal çağı biraz daha ışıltılı hale geldi, çünkü artık parlayan BRG’yi de listeye ekleyebiliriz.

Peki, bu nasıl mümkün? Boons ile bu konuyu ele aldık.

KARANLIKTA NASIL PARLIYOR?

Sofie Boons konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“BRG'nin parlayan etkileri, kristal matrisine yerleştirilen Eu²+ iyonlarından ve Dy³+ ve Nd³+ ile ilgili iki tuzaktan kaynaklanmaktadır. Bu tuzaklar, ışığı bir süre depolamamıza olanak tanır. Tuzakların tam doğası, hâlâ devam eden araştırma ve optimizasyon çalışmaları konusudur.

Günlük yaşamda karşılaştığımız fosforesan malzemeler genellikle plastik, vernik, boya veya diğer destek malzemelerine gömülü pigmentlerden oluşur. Fosforesans, bu opak maddelerin yüzeyinde gerçekleşir. Yeni tek kristallerle birlikte, üç boyutlu şeffaf hacimlere dayanan yeni tasarım etkileri kullanılabilir. Bu, mücevherlerde ve mücevher benzeri dekoratif nesnelerde yeni bir işlevselliğin tanıtılmasına olanak tanır; iç bir ışık kaynağı kullanımı, sadece gün ışığıyla kısa bir aktivasyon gerektirir.

Aktivasyon sonrası, emilen enerji malzemenin atomlarını heyecanlı ve kararsız bir duruma yükseltir. Heyecanlı durumdan geri dönmeye çalışırken, malzeme bir geçiş gerçekleştirir ve bir süre boyunca ışık yayar. Bu süre, diğer bir deyişle, luminesans verimliliği, heyecan enerjisinin ışığa dönüşüm derecesine bağlıdır ve üretim parametreleriyle ayarlanabilir; BREVALOR bu konuda sürekli olarak iyileştirmeler yapmaktadır.”