İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 15. Zirvesi'ne bu sene Gambiya ev sahipliği yaptı. 4-5 Mayıs’ta Banjul’da yapılan zirvenin ana gündemi İsrail’in Gazze’de aylardır devam ettirdiği katliam oldu.

Zirve’de İsrail’in işlediği insanlık suçlarının önlenmesi için tedbir alma çağrısında bulunuldu. Öte yandan Filistinlilere koruma sağlanması kararı alındı.

Gazze'deki hükümet: Savaş suçlarından uluslararası toplum sorumlu - Son  Dakika Haberleri

FİLİSTİN KONULU KARAR TASARISI

Zirve’de, İsrail’in savaş ve insanlık suçlarının önlenmesine dönük diplomatik, ekonomik ve siyasi her türlü tedbiri alma çağrısında bulunuldu.

İİT kararlarını uygulamayan üye devletlere karşı, üyeliğin askıya alınması dahil, hukuki tedbirler uygulanması ve bu konuyu ele almak üzere bir toplantı düzenlenmesi karara bağlandı.

İsrail’le işbirliği yapan ülkelerin soykırıma varan suçlara ortaklık ettiği vurgulandı. Filistinlilere koruma sağlanması kararı alındı.

Türkiye’nin önerileri sonucu kararlara eklenen tedbirler:

  •  Gazze’deki suçlardan sorumlu özel ve tüzel kişilerin varlıklarının dondurulması,
  • İsrail’in uluslararası spor, kültürel ve ekonomik etkinlik ve faaliyetlerden men edilmesi yönünde çaba harcanması,
  • İsrail’in uluslararası örgüt ve forumlardan ihracı konusunda çaba harcanması,
  • Üye Devletlere Uluslararası Adalet Divanındaki soykırım davasına müdahil olma çağrısı.

Paris'te İslam Karşıtı Açıklamalar ve Saldırılar Protesto Edildi -  Perspektif

 İSLAM KARŞITI EYLEMLER VURGULANDI

23 Mart 2022 tarihinde İslamabad’da yapılan İİT Dışişleri Bakanları Konseyi’nde İslamofobi ile mücadele için Genel Sekreterin bir Özel Temsilci atamasını istenmişti.

AGİT, Avrupa Konseyi ve benzeri uluslararası örgütlerin dini hoşgörüsüzlükle mücadele için temsilcileri varken, İİT’in böyle bir Özel Temsilcisi olmaması önemli bir eksiklikti.

Yeni oluşturulan bu göreve ilk Özel Temsilci olarak Büyükelçi Mehmet Paçacı atandı. Özel Temsilcinin, özellikle Batı Avrupa ülkelerinde giderek artan İslam karşıtı eylemler karşısında, İslam dünyasının görüş ve duruşunu karar alıcılara, kanaat önderlerine ve uluslararası kamuoyuna aktarması öngörülmektedir.

Özel Temsilcinin ayrıca, artan İslamofobinin temel nedenleri hakkında raporlar hazırlayarak, yetkililerin ve kamuoyunun dikkatine getirmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; 2023 yılı içinde tüm dünyada 602 ırkçı, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı saldırı gerçekleştirildi.

Türkiye ticarette yeni iş birliklerine kapı aralıyor - Son Dakika Haberleri

DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİ TOPLANTISININ ADRESİ BELLİ OLDU

2025 yılında gerçekleştirilecek Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı.

UNIFIL üssüne bir saldırı daha! UNIFIL üssüne bir saldırı daha!

Zirve'de Kıbrıs meselesine ve Batı Trakya Türk azınlığın durumuna ilişkin konularda İslam dünyasının dayanışmasını teyid eden kararlar alındı. Ayrıca Nihai Bildiri’de PKK/PYD/YPG terör örgütlerinin ortak tehdit olduğu karara bağlandı.

Editör: Berfin Bitirim