Yeniden ABD başkanı seçilen Donald Trump, İsrail Büyükelçiliği için eski Arkansas Valisi ve televizyon sunucusu Mike Huckabee’yi aday gösterdi. Huckabee, İsrail’e verdiği koşulsuz destek ve Filistin devleti kurulmasına karşı olan sert tutumuyla tanınıyor. Huckabee, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya olan desteğini sık sık dile getirirken, İsrail tarafından ele geçirilen topraklarda Filistin devleti kurulmasına karşı olduğunu açıkça ifade etmişti.

Tapuyu tanrı verdi!

Huckabee, aynı zamanda Baptist rahip olarak da biliniyor ve İsrail’i sık sık ziyaret ediyor. Hatta bir dönem İsrail’de tatil evi almak istediğini belirtmişti. Yıllardır Batı Şeria’nın İsrail’e ait olduğunu savunan Huckabee, yakın zamanda “Tapu Tanrı tarafından Abraham’a (Hz. İbrahim'e) ve onun mirasçılarına verilmiştir,” ifadesini kullanarak dini bir dayanak öne sürmüştü. Bu görüş, ABD’nin ve uluslararası toplumun büyük bir kısmının benimsediği iki devletli çözüm önerisiyle çelişiyor.

İki devletli çözüme karşı

İsrail, 1967 Ortadoğu savaşında Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’ü ele geçirmişti. Filistinliler bu toprakları gelecekteki bir devletin parçası olarak görüyor. Ancak Huckabee, iki devletli çözümü hiçbir zaman desteklemedi. Netanyahu’nun iki devletli çözümü desteklediği dönemde bile, Huckabee bu plana karşı çıktı ve Batı Şeria’nın İsrail olarak tanınması gerektiğini savundu.

"Batı Şeria İsrail'indir!"

Huckabee, İsrailli yerleşimcilerin bölgeden çıkarılmasını içeren her çözümü reddetti. 2015 yılında Associated Press’e verdiği bir röportajda, Batı Şeria’nın İsrail olarak tanınmasının “resmi duruşu” olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail’in 2005’te Gazze’den çekilmesini eleştirerek, bu çekilmenin “silah zoruyla” gerçekleştirildiğini belirtti. Huckabee, “Tarihsel olarak bu toprakların Yahudilere ait olduğunu kabul etmek zorundayız,” diyerek yerleşimcilere desteğini sürdürdü.

İran'la anlaşmaya tepki gösterdi

Huckabee, 2015 yılında İran nükleer anlaşmasını, İsraillilerin “fırın kapısına yürütülmesine” benzeterek büyük tepki çekmişti. Bu benzetme, Nazi toplama kamplarındaki krematoryumlara bir göndermeydi. Huckabee, dönemin ABD Başkanı Barack Obama’yı, ABD ve diğer dünya güçlerinin Tahran ile vardığı anlaşma nedeniyle eleştirdi. Cumhuriyetçiler, anlaşmanın İran’ın teröre desteğini ele almadığını savunarak karşı çıkmışlardı. Trump, ilk başkanlık döneminde anlaşmadan çekilmişti; bu anlaşma, İran’ın nükleer programını sınırlaması karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngörüyordu. Huckabee, bu yorumu nedeniyle eleştirilere rağmen açıklamasının arkasında durdu.

"Filistinliler yok!"

Brezilya'da Yüksek Mahkeme yakınında patlama! Brezilya'da Yüksek Mahkeme yakınında patlama!

Yakın zamanda bir podcast röportajında, Huckabee, İngiliz yönetimindeki Filistin’de yaşayan Arapların soyundan gelenlere “Filistinliler” denmesini doğru bulmadığını ifade etti. “Gerçekte böyle bir şey yok,” dedi ve bu terimin 1962’de Yaser Arafat tarafından benimsenmiş olduğunu savundu. Aynı Podcast’te, kendisini “pişman olmayan, reforme edilmemiş bir Siyonist” olarak tanımlayan Huckabee, İsrail’i savunurken, “Bu, totaliter bir toprakta tiranlıkla çevrili olağanüstü bir vaha,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, birçok “radikal Müslümanın kendilerini 7. yüzyıla geri götürmek istediğini” belirterek, “Modernliği seviyorum ve oraya geri dönmek istemiyorum,” dedi.

Hamas'a 'Nazi' dedi

Huckabee, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te gerçekleştirdiği saldırıyı “dehşet verici” ve “hayatımda tanık olduğum her şeyin ötesinde” olarak tanımladı. Hamas’ın katliam görüntülerini sosyal medyada yaymasından duyduğu öfkeyi dile getiren Huckabee, “Naziler ne kadar korkunç olursa olsun, vahşetlerini sosyal medyada paylaşmıyor ve yaptıklarını dünyaya duyurmaya çalışmıyorlardı,” dedi. Bu açıklamaları Uluslararası Hristiyan ve Yahudi Dostluk Topluluğu’nda yaptığı bir konuşmada dile getirdi. Huckabee, “Bu da Hamas’ın yaptığı bu korkunç şeyi benim gözümde daha da kötü kılıyor, çünkü herkesin ne yaptıklarını görmesini istiyorlar,” ifadelerini kullandı.

İsrail'e 100 ziyaret

Huckabee, Uluslararası Hristiyanlar ve Yahudiler Kardeşliği'nde (IFCJ) yer alıyor ve 1981'den beri İsrail'e misyon ve dayanışma gezileri düzenliyor. Huckabee, "Bu yüzden sizinle İncil topraklarında yürüme ayrıcalığına erişmiş biri olarak, insanlara Uluslararası Hristiyanlar ve Yahudiler Kardeşliği aracılığıyla Tanrı'nın sözünün işini bizzat gördüğümü söyleyebilirim" dedi. IFCJ'ye göre Huckabee, İsrail'e 100'den fazla kez gitti. Bu yılın başlarında IFCJ BaşkanıYael Eckstein ile birlikte hazırladığı "Nurish Your Biblical Roots (Kutsal Kitaptaki Köklerinizi Besleyin)" adlı podcast'inde Huckabee, 50 yıl önce İsrail'e yaptığı ilk seyahatini, "kendini evinde hissettiğini" ve "buranın Tanrı'nın Yahudilere verdiği topraklar" anlayışının kendisinde uyandırdığı ezici manevi gerçekliği anlattı. Huckabee, Yahudi halkının kendilerine ait olan vatanlarına dönmek için 2 bin yıl beklediğini söyledi. Huckabee, "Ben bir Hristiyan olsam da, bir Hristiyan olarak benimsediğim her şey, Tanrı'nın Yahudi halkına verdiği vaatlere dayanmaktadır." dedi.

Huckabee ismi aşırı sağcı İsraillileri memnun etti. İsrail'n Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir X hesabından yaptığı paylaşımda Mike Huckabee'in isminin yanına ABD bayrağı kalp ve İsrail bayrağı emojilerini koydu.

Resim 2024 11 13 135103987

İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon da X. üzerinden  tebriklerini iletti.

Resim 2024 11 13 135234037

Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, X'te Huckabee ile fotoğrafını paylaşarak "halklarımız arasındaki bağı güçlendirmek" için çalışmaktan heyecan duyduğunu söyledi. Sa'ar, "İsrail'de kendinizi evinizde hissedeceğinizi umuyorum" diye yazdı.
Resim 2024 11 13 135355857

Trump'ın 2017-2021 yılları arasındaki ilk başkanlığı döneminde İsrail Büyükelçisi olarak görev yapan David Friedman, X'te  yaptığı paylaşımda, Huckabee'nin aday gösterilmesinden "heyecan duyduğunu" söyledi.  
Resim 2024 11 13 135526809

Editör: Adil Kalkan