Tuğçe Huy / Muhabir
İSKİ verilerine göre, barajlarda halen büyük su kaybı yaşanıyor, bu da gelecekteki su krizi riskine işaret ediyor.
İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı, son dönemdeki yağışların etkisiyle artarak yüzde 40,23'e ulaştı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan açıklamalara göre, geçtiğimiz yıl barajlardaki doluluk oranı, kasım ayında yüzde 27,49’a kadar gerilemişti. Ancak son yağışlar, bu seviyeyi iyileştirmiş durumda.
BARAJLARDA SON DURUM NE?
İstanbul'a su sağlayan 10 barajın su seviyesi, yer yer oldukça düşük kalırken, en yüksek doluluk oranına Istrancalar Barajı sahip, yüzde 98,41 ile. Diğer barajlar ise şu şekilde sıralanıyor: Terkos (yüzde 43,03), Sazlıdere (yüzde 35,57), Alibey (yüzde 23,91), Büyükçekmece (yüzde 36,83), Ömerli (yüzde 41,86), Darlık (yüzde 35,44), Elmalı (yüzde 80,26), Pabuçdere (yüzde 39,96) ve Kazandere (yüzde 64,62).
İstanbul’un toplam su kapasitesi, 868 milyon metreküp, ancak mevcut su seviyesi sadece 349 milyon metreküp seviyelerinde. Barajlardan alınan su miktarı ise, geçtiğimiz yıl 518 milyon metreküpe yakın bir seviyeye ulaşmış durumda.
HEM BİREYSEL HEM TOPLUMSAL SORUMLULUK
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül, barajlardaki su seviyesinin arttığını ancak su kaynaklarının korunması için çok daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı. Akgül, bireysel su tasarrufu alışkanlıklarının günlük yaşantıda daha çok yer bulması gerektiğini belirtti. Diş fırçalarken ve bulaşık yıkarken musluğun kapatılması, kısa süreli duşlar, tasarruflu cihaz kullanımı gibi basit alışkanlıklar, su tüketimini büyük oranda azaltabilir.
YAĞMUR SUYU TOPLAMA VE GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
Akgül, su tasarrufunun toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirterek, özellikle yeni inşaat projelerinde yağmur suyu hasadı ve geri dönüşüm sistemlerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, çocuklara su tasarrufu bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini ve tarımda damla sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasının önemine değindi.
SU TASARRUFUNDA TEŞVİK POLİTİKALARI
Yerel yönetimlerin, su tasarrufu konusunda başarılı olan bireylere ve işletmelere teşvikler sunarak farkındalık yaratmalarının büyük bir etki yaratacağı belirtiliyor. Akgül, su kaynaklarını korumanın sadece bugünü değil, geleceğimizi de şekillendirecek bir sorumluluk olduğunu ifade etti.