GÜNDEM

İstanbul-Konya YHT hattı 10 yılda 11,2 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı’nda 10 yılda toplam 11,2 milyon yolcunun seyahat ettiğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, 2024 yılında ise hattan 1 milyon 469 bin kişinin yararlandığını belirtti.

Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilen İstanbul-Konya YHT Hattı’nın 18 Aralık 2014 tarihinde hizmete açıldığını hatırlatarak, bu hattın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını vurguladı. "İki kadim şehri birbirine bağlayan hattımız, 10 yıl boyunca 11,2 milyon yolcumuza hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım imkânı sundu," dedi.

Günlük ortalama 4 bin 300 yolcu

Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Konya arasında 13 saat olan seyahat süretinin, YHT hattı sayesinde 4 saat 50 dakikaya düştüğünü belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"İstanbul-Konya YHT Hattı, 644 kilometre uzunluğunda olup günlük karşılıklı 8 sefer düzenleniyor. Hattımızda günlük ortalama 4 bin 300'den fazla yolcu taşınıyor. Günlük yolcu rekorunu ise 27 Mayıs 2023 tarihinde 6 bin 657 kişiyle kırmıştık. 2024 yılında ise toplam 1 milyon 469 bin kişi bu hattan yararlandı."

Konya-İstanbul YHT Hattı’nda toplam 11 istasyon bulunduğuna dikkat çeken Uraloğlu, hat sayesinde Konya, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul arasında kesintisiz ulaşım sağlandığını, İstanbul Anadolu Yakasi'ndaki Pendik, Bostancı ve Söğütlüçeşme istasyonlarının da hattan faydalandığını ifade etti.

Kombine taşımacılıkla zamandan tasarruf

Bakan Uraloğlu, YHT ile seyahat eden yolcuların, tren hattının ulaşamadığı noktalara otobüs bağlantısıyla kolayca ulaştıklarını vurgulayarak, "Bu sayede YHT’yi tercih eden bir yolcumuz, Konya-Eskişehir-Bursa arasını 4 saat 15 dakikada, Ankara-Konya-Antalya ve Alanya arasını 7 saatte, İstanbul-Konya-Antalya ve Alanya güzergahını ise 10 saatte tamamlayarak önemli oranda zaman tasarrufu sağlıyor," dedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 51’ine yht hizmeti

YHT hatlarının toplam uzunluğunun 2 bin 251 kilometreye ulaştığını belirten Uraloğlu, Türkiye nüfusunun yüzde 51’inin YHT hizmetlerinden yararlandığını ifade etti. "Ankara-Konya’nın yanı sıra Konya-İstanbul, Karaman-Konya hatları kuzey-güey ve doğu-batı eksenindeki şehirlerimizin ulaşımını kolaylaştırdı. Konya, turizmden ticarete, eğitimden sanayiye kadar pek çok alanda ivme kazandı," dedi.

2053 hedefi: 28 bin 600 kilometre demir yolu hattı

Bakan Uraloğlu, demir yolu yatırımlarına ara vermeden devam ettiklerini belirterek, 2053 yılında demir yolu hat uzunluğunu 28 bin 600 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanında hızlı demir yolu hatlarının inşa edildiğini vurgulayan Uraloğlu, özellikle Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep demir yolu hattının önemine dikkat çekti. Bu hattın hizmete girmesiyle Edirne’den Gaziantep’e kesintisiz YHT süreti ve konforu ile seyahat edilebileceğini belirtti.