Burcu Balta - Özel Haber

Türkiye'de Kırsal Kalkınma Projeleri: Tarımda Verimliliği Artırmanın Yolları Türkiye'de Kırsal Kalkınma Projeleri: Tarımda Verimliliği Artırmanın Yolları

Son dönemde İstanbul'da çeşitli böcek türlerinde gözle görülür bir artış yaşanıyor. Şehrin dört bir yanında artan böcek popülasyonu, hem vatandaşları hem de uzmanları endişelendiriyor. Peki, bu artışın sebepleri neler ve nasıl bir çözüm yolu izlenmeli?

BÖCEK ARTIŞI NEDEN OLUR?

İstanbulluların kabusu haline gelen böcekler hakkında uzmanlar açıklamalarda bulundular.

Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte böcek popülasyonları üzerindeki artan baskılar, tarım alanlarında önemli bir endişe kaynağı haline geldi. Uzmanlara göre, sıcaklıklardaki hafif bir artış, belirli böcek türlerinin üreme kapasitesini katlamış durumda. Yapılan çalışmalar, sıcaklığın yıllık ortalama bir derece yükselmesinin, bazı böceklerin nesil sayısını 2 ila 3 katına çıkardığını ortaya koyuyor.

Bu artış, tarım ürünlerine ciddi zararlar verebilme potansiyeline sahip. Uzmanların tahminlerine göre, böceklerin çeşidine bağlı olarak bu zararlar yüzde 20 ila 30 civarında artış gösterebilir. Özellikle, küresel ısınmanın etkisiyle daha önce belirli bölgelerde görülmeyen zararlı böcek türlerinin yeni habitatlara yayıldığı gözlemleniyor. Örneğin, domates güvesi gibi zararlılar artık farklı coğrafyalarda ortaya çıkabiliyor.

Ayrıca, geçmişte ülkemizde rastlanmayan ve sıcaklıklardaki artışla birlikte hızla yayılan kahverengi kokarca böceği gibi istilacı türlerin görülmesi endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Bu böcekler, sıcaklıklardaki artışlarla birlikte hızlı üremelerine olanak tanıyan bir ortam buldukları için kolayca yayılma eğilimindeler. Bu durum, böceklerin göç etme oranlarının artmasına ve yaşam sürelerinin uzamasına da katkı sağlıyor.

Resim 2024 06 10 172921016Kısacası, küresel ısınmanın etkileriyle birlikte böcek popülasyonları üzerinde yaşanan bu değişiklikler, tarım sektöründe ciddi bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, bu konuda daha fazla araştırma ve önleyici tedbirler alınması gerektiği konusunda uyarıyorlar.

Böcek ısırmalara karşı yapılabilecek korunma yollarından bazıları şu şunlardır;

Sinek kovucu jel, spreyler gibi koruyucular kullanılması gerekir. Böceklerin ilgisini çekebilecek kokulardan kaçınılmalı.

BÖCEKLERDEN BULAŞABİLECEK HASTALIKLAR

Böceklerin kirli yerlerde dolaşıp konmalarından sebep birçok hastalık taşır. Hastalıklar genellikle verem, tifo, tifüs, mantar hastalıkları haşerelerden bulaşır. Bu hastalıklar ölümcül reaksiyonlara neden olabilir. Gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklar böceklerin yiyeceklerin üzerinde gezinmesi sonucu oluşabilir. Kan yoluyla hastalık bulaştıran haşereler daha kolay virüs bulaştırabilirler. Alerjik reaksiyona sebep olan bu böcekler yaşam şartlarımızı zorlaştırdığı doğrudur.

Resim 2024 06 10 173106218HASTALIK BULAŞTIRAN HAŞERE ÇEŞİTLERİ

Sivrisinek, kene, karınca, sinek, bit, tahtakurusu, kalorifer böceği, çekirge, pire, kırkayak, halı böceği, kertenkele, salyangoz, akrep ve yılan hastalık bulaştıran haşere türleri olarak biliniyor.

EVLERDE GÖRÜLEBİLECEK BÖCEKLER

Hamamböceği, karınca, gümüş böceği, güve, kalorifer böceği, halı böceği, tahtakurusu, teşbih böceği evlerde sıklıkla görülen böceklerdendir.  

Kaynak: aslinda.com