İlk kez düzenlenecek olan Güvenlik Mekanizması toplantısı, iki ülke kurumları arasında terörizm konularındaki iş birliğinin geliştirilmesi bakımından önem taşımakta.

Görüşmelerde, yol haritası çerçevesinde, başta terörizmle mücadele olmak üzere, güvenlik alanındaki iş birliği ele alınacak. Bu bağlamda, özellikle PKK/PYD/YPG ve FETÖ bağlamında ilave adımlar atılması hedeflenmekte. Hakan Fidan’ın İsveç Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşmelerde ayrıca, ikili konular ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alınacak.

2023 NATO Vilnius Zirvesi marjında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ile İsveç arasında Bakanlar seviyesinde “Güvenlik Mekanizması (Security Compact)” ihdas edilmesi kararlaştırılmıştı. İsveç’in terörizmin her biçim ve tezahürüyle mücadelesi temelinde, Haziran 2022’de imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptında kayıtlı taahhütlerinin tümüyle uygulanması doğrultusunda bir “yol haritası” sunması üzerinde mutabık kalınmıştı.

Stoltenberg NATO'ya veda etti: Avrupa Türkiyesiz güvende değil Stoltenberg NATO'ya veda etti: Avrupa Türkiyesiz güvende değil

Üçlü Mutabakat Zaptı

İsveç ve Finlandiya, 18 Mayıs 2022 tarihinde resmi olarak NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. 28 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen NATO Madrid Zirvesi marjında, Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasında, anılan ülkelerin terörle mücadele ve savunma sanayii alanlarındaki taahhütlerini kapsayan Üçlü Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.

İsveç- Türkiye ilişkileri

2024 yılı Türkiye ile İsveç arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. Yıldönümü. İsveç, Nordik ülkeler arasında Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı. 2023 yılında ticaret hacmi 4,1 milyar Dolar olarak kaydedilmiş olup, ortak hedef ticaret hacmini 5 milyar Dolar’a taşımakta. İsveç’in 18 Mayıs 2022 tarihinde NATO’ya üyelik başvurusunun ardından diyalog süreci ivme kazanmış olup, anılan ülke 7 Mart 2024 tarihinde 32. Müttefik olarak İttifak'a katılmıştı. Bu süreçte, terörle mücadele ve savunma sanayii alanları geliştirilmesi öngörülen iş birliği başlıkları arasına dahil olmuştu. İsveç, savunma sanayii alanında Türkiye’ye yönelik ambargoları kaldırmıştı.

Kaynak: aslinda.com