İtalya, taşıyıcı annelik yoluyla yurt dışında çocuk sahibi olmayı yasaklayan bir karara imza attı. Bu adımla birlikte, ülkede zaten yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması, ABD ve Kanada gibi bu yöntemin yasal olduğu ülkelerde bile arayışa giren çiftleri kapsayacak şekilde genişletildi. Yeni yasaya uymayanlar, iki yıla kadar hapis cezası ve 1 milyon euroya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Resim 2024 10 17 095638347

LGBT ÇİFTLERİN EVLAT EDİNMESİ YASAK

Yasanın, İtalya'nın aşırı sağ iktidar partisi tarafından önerildiği ve eleştirmenler tarafından özellikle LGBT çiftleri hedef aldığı belirtiliyor. İtalya’da eşcinsel çiftlerin evlat edinmesi veya tüp bebek tedavisi kullanmaları yasak. Taşıyıcı annelik, genellikle doğurganlık sorunları yaşayan veya eşcinsel erkek çiftlerin başvurduğu bir yöntem olarak biliniyor.

Yasa İtalya Senatosu’nda yapılan oylamada yasa, 84'e karşı 58 oyla kabul edildi. Oylama öncesinde yapılan protestolarda, yasaya karşı çıkanlar bu düzenlemenin, ülkenin düşen doğum oranlarına rağmen, insanların ebeveyn olmasını zorlaştırdığını savundu. 

SEÇİM KAMPANYASI OLARAK KULLANDI

Başbakan Giorgia Meloni’nin, Hristiyan bir anne olarak kendini tanımladığı ve çocukların yalnızca bir erkek ve bir kadın tarafından yetiştirilmesi gerektiğine inandığı biliniyor. Meloni, daha önce LGBT çiftleri içeren taşıyıcı annelik uygulamasına karşı çıkmış ve bu konuyu seçim kampanyasında önemli bir mesele haline getirmişti. 2022'de yaptığı bir konuşmada "doğal aileye evet, LGBT lobisine hayır" demişti.

Meloni, taşıyıcı anneliği "arzu ile hakları karıştıran ve Tanrı'yı parayla değiştiren iğrenç bir toplumun sembolü" olarak nitelendirirken, yardımcısı Matteo Salvini de bu uygulamayı "kadınları ATM gibi gören bir sapkınlık" olarak tanımladı.

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası yapıldı Rusya ile Ukrayna arasında esir takası yapıldı

Resim 2024 10 17 095714836

TASLAĞI HAZIRLAYAN MİLLETVEKİLİ İNKAR ETTİ

Yasanın taslağını hazırlayan milletvekili Carolina Varchi ise, düzenlemenin LGBT bireyleri hedef almadığını, çünkü taşıyıcı annelik uygulamasını en çok heteroseksüel çiftlerin kullandığını savundu. Uzmanlar, İtalya'da taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olan çiftlerin yüzde 90’ının heteroseksüel olduğunu ve çoğunun yurt dışında çocuk sahibi olduklarını gizlediğini belirtiyor. 

Dünya genelinde taşıyıcı annelik yasaları değişkenlik gösteriyor. İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde taşıyıcı annelik tüm biçimleriyle yasaklanmış durumda. ABD ve Kanada ise eşcinsel çiftler için taşıyıcı anneliği yasal olarak tanıyor ve doğumdan itibaren onları yasal ebeveyn olarak kabul ediyor.

Editör: Berfin Bitirim